
Aflată în județul Mureș, Sovata, perla Transilvaniei, beneficiază de două mari atuuri care o fac atracție de prim rang a țării noastre, iar acestea sunt lacurile sale, cu concentrație salină unică în lume și a doua, cadrul natural feeric în care se află.
Faima locului se duce adânc în istorie, calitățile terapeutice ale lacurilor fiind cunoscute încă de acum aproximativ 500 de ani, dar stațiune devine abia în anul 1850. Aerul respirat foarte curat, proprietățile curative ale lacurilor, dar și mediul înconjurător desprins parcă din basme, face din această stațiune un loc pe care merită să îl vizitezi măcar o dată în viață.
Vegeția împrejurimilor este compusă din păduri de fagi, carpeni, stejari, brazi, castani și mesteceni. Așadar, momentul în care vei lua contact cu acest loc, fie virtual prin fotografii, fie personal, venind aici în concediu, va fi momentul în care vei realiza că splendoarea nu se ascunde doar în fotografiile făcute de profesioniști unor cadre naturale deosebite, prin Elveția sau mai știu eu pe unde prin Europa sau prin lume, și nici în filme precum Stăpânul Inelelor.
Cu toate acestea, adevăratul magnet pentru turiști și aspectul în jurul căruia s-a construit totul, este reprezentat de proprietățile curative și unicitatea lacurilor de aici. În cele ce urmează, vom vorbi mai pe larg despre acestea două, natura înconjurătoare și lacurile, dar vom prezenta și o serie de alte atracții turistice. Toate împreună, fac din Sovata o perlă pe care nu știai că o ai la tine în țară. Așadar, înarmat cu răbdare și curiozitate, te aștept în continuare sa descoperim toate aceste atracții ale Sovatei.
Obiective și atracții turistice în Sovata
1. Obiective turistice Sovata – Lacul Ursu

Ești gata să fii uimit? Ei bine, află că Lacul Ursu, despre care am pomenit anterior, deține nu mai puțin de 3 (trei‼) recorduri mondiale. “Marea Moartă a Europei”, cum mai este denumit, este singurul lac helioterm din Europa, și are cea mai mare concentrație salină din lume. Acesta se află la o altitune de 500 m și este poziționat deasupra unui munte de sare.
De ce să vii aici? Ei bine, în afară de proprietățile benefice ale apei saline, vegetația care înconjoară lacul formează un peisaj feeric, de basm, desprins din acele fotografii de copertă pe care toți le avem pe telefoane sau laptopuri. Un alt plus este fauna, care conține căprioare, cocoși de munte și chiar mistreți.
Dacă alegi sa vii aici, vei găsi și câteva restaurante unde te poți relaxa și savura ceva bun, tradițional și nu numai.
2. Obiective turistice Sovata – Lacul Tivoli și Parcul de aventura Adrenaline Plus

De această dată avem de a face cu un lac artificial cu apă dulce, care oferă activități recreative și singurul din Sovata în care este permis accesul cu barca. Situat la numai 2 km de Lacul Ursu, este locul ideal pentru relaxare, plimbări cu barca și pescuit.
Băile terapeutice în lacurile din stațiune pot fi combinate cu distracția pe care o oferă parcul de aventură de lângă lacul Tivoli și anume Adrenaline Plus. Deși este situat în același cadru natural magnific, este posibil să nu ai timp mereu să îl observi deoarece aici vei fi ocupat cu tiroliane și alte tipuri de activități antrenante din parc.
Este un loc apreciat de familiile cu copii și de tinerii care vin aici pentru adrenalină și distracție.
3. Obiective turistice Sovata – Turnul Belvedere

Poate unii nu îl vor considera un obiectiv turistic în adevăratul sens al cuvântului, însă am ales sa îl trec aici pentru că oferă o experiență unică și vizitarea lui este gratuită. Putând ajunge aici de pe malul Lacului Ursu fie pe jos fie cu mașina, vei avea timp să te bucuri din plin de natură, care după cum am tot spus, este splendidă aici.
Poate este cel mai bun mod în care poți explora minunăția naturală din Sovata, în care te poți chiar, conecta cu aceste locuri. Cu siguranță că aceste momente de singurătate și liniște mai ales, vor reprezenta și ele o terapie dar de această dată nu pentru trup, ci pentru minte și pentru suflet.
Deci, drumeția până la acest turn înalt de 28 m, care oferă o priveliște extraordinară asupra lacurilor și dealurilor înconjurătoare, este de neratat.
4. Obiective turistice Sovata – Un tur cu Mocănița din Sovata

Un alt obiectiv de neratat, care îți va descoperi de asemenea frumusețile înconjurătoare, este Mocănița. Plimbarea durează aproape două ore și cu siguranță va fi savurată atât de copii cât și de adulți. În acest timp te vei bucura de aerul curat de munte, de peisaje și de istoria acestui tren.
5. Obiective și atracții turistice în Sovata – Lacul Negru

Cunoscut pentru proprietățile sale terapeutice, acesta este primul lac din Sovata, format în jurul anului 1710. După ce a fost amenajat, în ultimii ani a fost deschis publicului, care se poate bucura de băi revigorante în mijlocul naturii. Stratul de nămol depus are extraordinare proprietăți medicinale, fiind bogat atât în substanțe organice, cât și în săruri minerale.
Pe lângă proprietățile terapeutice ale lacului, poți profita și de piscina care este lângă lac, dar și de plimbări în pădurea care îl înconjoară.
6. Obiective turistice Sovata – Câmpul Cetății

Am denumit această atracție în felul acesta în mod generic, deoarece principala atracție este se fapt, natura. În această zonă, se pot închiria ATV-uri cu ajutorul cărora poți explora împrejurimile. Poți merge ori în zona lacurilor, ori pe “drumul sării”. Sălbăticia naturii te va fascina pur și simplu, decoperindu-ți că poate exista și un alt fel de lume, alta decât cea agitată pe care o cunoaștem cu toții, care se desfășoară între betoane și care devine din ce în ce mai presantă.
7. Obiective și atracții turistice în Sovata – Pârtia de schi

Am spus deja că aici poți veni pe tot parcursul anului, iar până acum am vorbit despre natura înverzită și despre dealurile fermecătoare de aici, dar mai este un aspect despre care trebuie sa vorbim și anume, sporturile de iarnă. Așadar, pentru pasionați, Sovata oferă motive să fie vizitată nu doar în sezonul cald, când toate revin la viață, ci și în cel rece, pentru că aici se găsește și o pârtie de schi. Deci, dacă încă nu știi unde vrei sa schiezi la iarnă, iată că Sovata poate fi o opțiune, alături de destinații precum Brașov(vezi obiective turistice Brașov) sau Sinaia.
Cum ajungi în Sovata?

Ai auzit de Sovata sau ai întâlnit niște imagini cu peisaje extraordinare și cercetând mai atent ai aflat că sunt de aici? Ei bine, dacă Sovata ți-a atras atenția și ți s-ar părea interesantă o escapadă aici, iată cum poți ajunge.
Cu mașina proprie poți ajunge aici pe DN13A. Pe acest drum național, printre alte localități, întâlnim Odorheiu Secuiesc, Satu Mare și Miercurea Ciuc.
Dacă vrei însă să călătorești cu avionul și acest lucru este posibil, deoarece în Târgu Mureș, oraș aflat la 59 de kilometri, există aeroport. Apoi, cu un taxi, microbuz sau autobuz, poți ajunge in stațiune. Cu microbuzul sau autobuzul, ai la dispoziție două firme care asigura transport în zona pe următoarele rute: firma Dany Trans – Brăila – Focșani – Mărăsești – Onești – Comănești – Miercurea Ciuc – SOVATA, firma Irina Trans – Iași (LINK IAȘI)- Roman – Piatra Neamț – Bicaz – Lacu Roșu – SOVATA – Târgu Mureș – Cluj – Oradea.
Cu trenul, ai trei variante. Pe de o parte există linia privată Blaj – Sovata – Praid, apoi dinspre V sau N până la Târgu Mureș, după care iei un microbuz/autobuz (59 km)ol ori dacă vii dinspre S sau E, până în Miercurea Ciuc, după care iei un autobuz/microbuz (93 km).
Când să vizitezi Sovata?

Când sa vizitezi Sovata? Ei bine, depinde ce urmărești. Dacă vrei căldură, este bine să vii aici din mai până în septembrie. În acest interval de timp vei avea parte de soare, căldură și dealurile înconjurătoare înverzite și prin urmare, de un peisaj de-a dreptul fantastic. Pentru drumeții, pentru că da, aici poți face și asta, cele mai potrivite luni sunt iulie și septembrie.
Pentru cei care vizează zona pentru sporturile de iarnă (pentru că Muntele Harghita este renumit pentru asta), sezonul tine din decembrie și până în martie (ocazional și aprilie).
Așadar, răspunsul este că Sovata oferă motive turistilor pe tot parcursul anului, iar în fiecare sezon are câte o surpriză specifică pentru cei care vin aici. Așadar, în funcție de ceea ce cauți, trebuie să îți alegi perioada când să o vizitezi.
Unde te cazezi în Sovata?

- Ensana Sovata
Enasana Sovata se află la numai 200 de metri de atracția principală a stațiunii cu același nume și anume Lacul Ursu, despre care vom vorbi în cele ce urmează.
Masa poate fi servită la restaurantul hotelului, iar micul dejun de tip bufet, evident, tot aici.
Hotelul are mai multe tipuri de camere și anume camera dublă sau twin cu balcon, cu un pat de două persoane sau două de câte o persoana, cameră superioară dubla sau twin deluxe cu două paturi de câte o persoana, cameră dublă deluxe cu un pat de două persoane. În cameră vei găsi TV cu ecran plat și posturi tv prin satelit, aer condiționat, minibar, baie privată și balcon.
Un punct forte al hotelului îl reprezintă zonele și serviciile de wellness și spa. Găsești aici saună, piscină normala dar și una cu apă sărată, sală de fitness și cameră de relaxare. Un aspect foarte interesant și atrăgător în același timp este acela că în ultimele două luni de vară, iulie și august, hotelul oferă gratuit bilete la Lacul Ursu.
Acest hotel de patru stele este o alegere excelentă dacă vrei să te simți bine și să ai parte de tot confortul. Turiștii care au trecut pe aici au oferit feedback pozitiv în primul rând pentru locație, apoi pentru curățenie, personal și facilități. Note mai puțin bune au primit raportul calitate preț și calitatea internetului oferit prin Wifi gratuit.
- Vila Ursu Negru
Aceasta vilă de 3 stele se află aproape de lacul cu același nume, menționat și anterior, dar are și camere cu vedere spre oraș. Masa și micul dejun pot fi servite la restaurantul hotelului, după care ai posibilitatea să te relaxezi în grădina acestuia. De asemenea, tot aici vei găsi și un bar, dar și un loc de joacă pentru copii.
Camerele sunt atât cu paturi duble, dar și individuale pentru două persoane, dar și pentru patru persoane cu un pat dublu mare și o canapea extensibilă. Au TV cu ecran plat și canale prin satelit și baie proprie.
Cele mai apreciate aspecte legate de acest loc de cazare, de către turiști, au fost curățenia și confortul. După acestea două, urmează în topul aprecierilor, personalul, facilitățile și locația.
- Hotel Tivoli
Acest hotel oferă o locație excelentă, la ieșire din stațiunea Sovata și pune la dispoziția clienților restaurant cu bar și locuri de relaxare cu darts, și tenis de masă. Bineînțeles, Wifi-ul este gratuit pe toată proprietatea hotelului. Tot aici vei găsi parcare gratuită, dar și transport la și de la aeroport.
Camerele, cu capacitate de 2, 3 sau 4 persoane, au TV cu ecran plat, baie privată și vedere la munte.
Această variantă este mai ieftină decât precedentele două, de altfel, prezentarea a fost făcută în ordinea prețurilor, în mod descrescător. Având în vedere acest lucru, nici facilitățile nu sunt la nivelul celorlalte două. Așadar, cele mai apreciate aspecte, aici, sunt locația, personalul, curățenia și raportul calitate preț. Confortul și facilitățile însă, au note semnificativ mai mici.
Pentru că fiecare din noi suntem diferiti, iar atunci când mergem în vacanță avem așteptări și pretenții diverse, este normal că și ofertele să varieze, de la hoteluri de 4 sau 5 stele, de lux, cu numeroase facilități și cu un grad ridicat de confort și prin urmare cu tarife mai ridicate, până la hoteluri cu stele mai puține și cu facilități și un grad de confort mai reduse și bineînțeles, preturi pe măsură. Acest hotel face parte din a doua categorie și se adresează acelor turiști care nu pun neapărat preț pe condițiile de cazare, nevrând să cheltuie banii pe aceste aspecte, ci experiența de vacanță propriu-zisă, care înseamnă vizitarea și gustarea cât mai mult din savoarea locului vizitat.
Ce și unde poți mânca în Sovata?

Ne află în zona Mureșului, așadar, bucătăria de aici este influențată de cea ungurească, adică, în mod tradițional, aici se gătește cu smântână și multe condimente și se folosește în special carnea de porc și cea de pui. Bineînțeles, astăzi poți comanda de la restaurant orice, nu doar preparate din gastronomia locală.
Sunt o serie de restaurante bune in această zonă și ți le voi prezenta într-o oarecare ordine, în funcție de recenziile primite de la turiști. Unul din cele mai apreciate, este Ciuperca Mica Kicsi Gomba cu specific european, central și est european. Apoi, recomandate sunt și Restaurant Club Dracula, Bello Pizza&Grill, Eagle Restaurant, Restaurant Relax (ultimile doua au și specific italian) sau Hanul Pescăresc (unde vei manca cu siguranță preparate delicioase din peste).
Ceea ce este clar, este faptul că restaurante de calitate există aici, deci ai de unde alege. Bineînțeles, te poți orienta și la fata locului în funcție de recomandările primite de la alte persoane.
Ce sa mai, vacanță plăcută și în pauzele de relaxare, poftă bună!
Leave a Comment