Santorini, un loc de vis, care există în realitate. Cu siguranță ai văzut imagini cu acest loc, deoarece fotografiile cu acel peisaj al clădirilor care au cupole albastre și sunt îmbrăcate cu un alb imaculat, sunt unice. Dacă vei căuta locuri de basm, în care să îți petreci concediul sau luna de miere, vei găsi cu siguranță și Santorini. Aici vei găsi obiective turistice și plaje minunate.
Santorini este o insulă din sudul Greciei, din arhipelagul Cilcadelor, cu caracteristici geografice, sociale și arhitecturale, foarte interesante. Spre exemplu, această insulă, renumită pentru frumusețea construcțiilor sale, adăpostește un vulcan, care poarta același nume, ca al insulei, iar cea mai recentă erupție datează din anul 1950. Apoi, vei găsi aici, artefacte și edificii istorice, dar și localități unice, cum ar fi satul-castel Pyrgos, în care se află mai multe biserici, decât case de locuit.
Desigur, ca în toate locurile din Grecia, legendele nu lipsesc nici de aici, acest loc, fiind punctul în care se spune că s-ar fi descoperit Atlantida.
Oricine și-ar dori ca măcar o dată în viață să servească o cafea, privind marea de dimineață, din acest loc, sau să simtă adierea brizei la lăsarea serii și să îi simtă atmosfera inconfundabilă.
Totuși, aceste dorințe nu trebuie trecute la capitolul vise greu de îndeplinit și tocmai de aceea, pentru a îți oferi senzația (reală) că o vacantă aici este ceva ce îți poți dori și ceva care se poate întâmpla, îți voi prezenta un ghid cu toate detaliile care îți vor fi de folos, atunci când vei veni să vizitezi Santorini, de la modul de a ajunge și a te deplasa aici, până la obiective turistice de vizitat, plaje și ce anume trebuie sa mănânci neaapărat în acest loc.
Cum ajungi și cu ce te deplasezi în Santorini?
Modalitățile de a ajunge aici sunt avionul și vaporul.
Varianta cu vaporul, presupune să pleci dintr-un port din Atena, durând 4-5 ore sau 7-8 ore, depinzând de tipul de ambarcațiune pentru care optezi.
Pe insulă, cea mai la îndemână metodă de deplasare, sunt autobuzele destinate transportului public, KTEL. Punctul de plecare este Fira, de aici existând legături peste tot pe insulă, un bilet costând de la 1.6 euro în sus, depinzând, bineînțeles, de distanță. Fira este capitala insulei. Deși nu prea ai ce face aici, în afara de a te plimba prin centrul orașului, este bine sa stai aici, pentru ca ai legături peste tot pe insulă.
Pe insulă poți închiria, dacă vrei, scutere, mașini și chiar ATV-uri, sau poți merge și cu taxiul. Orientativ, o astfel de cursă, de 15 minute, costă în jur de 20-25 de euro.
Din punctul meu de vedere, în loc să iei taxiul care dupa cum vezi, este destul de costisitor, mai bine închiriezi o mașină pentru câteva zile, sau chiar pentru tot sejurul tău. Mașina o poți lua chiar de la aeroport, sau poate să îți fie adusă la hotel. Noi luăm mereu mașini prin intermediul Discover Cars, pentru că sunt serioși și ne oferă siguranță în caz că avem nevoie de ajutor. De asemenea, cu ei comparăm prețurile de la majoritatea firmelor de rent a car de pe insulă și îl putem alege pe cel mai mic.
Când este cel mai potrivit să vii aici?
Sezonul de vârf, aici, este la fel ca în restul Greciei(vezi și plaje Corfu sau plaje Lefkada), iulie și august. În această perioadă, se înghesuie să vină foarte mulți turiști. Tot acum, preturile au cele mai mari cote, iar temperaturile sunt, de asemenea, la cel mai înalt nivel. Foarte lejer ar fi un concediu în iunie sau septembrie, când temperaturile sunt de asemenea ridicate, apa este caldă, ideală pentru baie, iar preturile sunt mai mici. Lunile aprilie, mai și octombrie, sunt și ele opțiuni viabile, pentru că temperaturile sunt bune și în această perioadă, iar preturile sunt de asemenea accesibile. În intervalul noiembrie-martie, vremea este mai ploioasă, anumite resorturi și hoteluri își restricționează activitatea, dar temperaturile trec de 10 grade celsius.
Unde te cazezi în Santorini?
Deși insula nu este foarte mare, te sfătuiesc să stai aici minim 4 nopți, pentru a vizita pe îndelete tot ce oferă acest loc. Dacă vii aici doar pentru un weekend, cel mai bine ar fi să rămâi doar în Oia, poate cel mai frumos loc de pe insulă. Numele poate nu îți spune foarte multe, însă este acel loc cu case albe și acoperișuri albastre, cu străduțele înguste care coboară în vale. Două nopți aici, în care să privești apusul de la o terasă locală și sa iei parte la atmosfera și energia extraordinare, create de localnici și turiști, îți vor umple rezervorul de liniște și deconectare, care se golește atât de repede în zilele aglomerate și obositoare din timpul săptămânii.
Variantele de cazare, la fel ca și în Zakynthos, sunt destul de multe, ai de unde alege și îmi e imposibil mie, aici, să îți ofer alternative satisfăcător de multe ca să ai de unde alege. Însă, pentru a îți face o idee, am să îți prezint trei hoteluri cu recenzii foarte bune din partea turiștilor.
- Old Castle Oia – Cazare Santorini
Aflat în minunata stațiune, pe stâncile care au umplut Instagram-ul și Facebook-ul, cu vedere către Marea Egee și, mai important, către apus, este un hotel pe care ți-l recomand cu toată căldură.
Unitățile acestuia sunt moderne, prevazute cu seif, minifrigider și cadă cu hidromasaj, privată, în aer liber. Poate nu m-ai înțeles bine.. ceea ce voiam să spun, este că seara, când soarele se pregătește să părăsească scena pe care a strălucit toată ziua, tu poți sta în apă, singur sau într-un cadru intim, privind acest ultim act al său, din zi.
De asemenea, hotelul îți oferă și posibilitatea închirierii unui cataraman, adică a unei ambarcațiuni mici, cu care să explorezi împrejurimile pe cont propriu.
- Kalestesia Suites – Cazare Santorini
La 10 km de Fira, pe dealul Akrotiri, la doar 800 m de satul cu același nume, se află acest hotel pe care ți-l recomand cu căldură, atât pentru poziționare, cât și pentru facilități. De aici ai vedera către aproape întreaga insulă și implicit și către vulcan.
Camerele sunt dotate cu TV cu ecran plat și o verandă cu balcon, de unde să poți surprinde minunata priveliște asupra insulei și asupra marii. Hotelul are, desigur și piscină, iar micul dejun servit este în stil mediteranean, cu produse organice.
Personalul te va ajuta cu recomandări pentru activitățile pe care le poți face pe insulă, sau cu diferite excursii cum ar fi cele de degustări de vin, cu barca sau excursii în locuri speciale pentru scufundări.
- Neo Suites – Cazare Santorini
Îți recomandam mai devreme, o cazare în Fira, pentru că de aici ai acces ușor peste tot pe insulă, așadar, nu puteam să nu îți ofer și o alternativă de aici.
Printre facilitățile oferite de hotel, se numără piscina în aer liber, room service, centru de fitness, mic dejun tip bufet, baie cu hidromasaj, Wi-Fi gratuit și serviciu de închiriere de biciclete.
Sentimentul de relaxare, va fi trăit aici la maxim, iar camerele descoperite cu pat și piscina privată, vor contribui decisiv la asta. Așadar, un singur cuvânt este potrivit pentru acest colț de lume și acest hotel: vis!
În apropiere, după ce te-ai relaxat suficient de mult în piscină, se află următoarele obiective pe care le poți vizita: Museum of Preistoric Tera, Muzeul de Arheologie și Autogara centrală.
Top 5 plaje din Santorini
1. Plaja Kamari – Top Plaje Santorini
Se află foarte apropae de capitala Fira, la doar câțiva kilometri depărtare. Aceasta este deschisă pe toată perioada anului și este înconjurată de hoteluri și localuri, așadar, în zilele toride, te poți răcori pe plajă, cu un cocktail rece. Plaja este Blue Flag, adică nu este poluată, are puncte de prim ajutor și este curată, atât nisipul, cât și apa. Peisajul este foarte frumos, peretele din stânga plajei, fiind constituit de o stâncă impunătoare.
2. Plaja Perissa – Top Plaje Santorini
Această plajă oferă familiilor cu copii, o alternativă excelentă, deoarece nisipul este fin, iar apele foarte calme. Este ideală atât pentru cei care vor confort, dar și pentru cei care doresc o ieșire de buget, deoarece în apropierea ei, există zonă de camping. Din peisaj, nu lipsesc nici hotelurile și nici pensiunile, unele destul de ieftine. În acest peisaj, vei găsi înghesuite, atât marea, cât și muntele, acesta fiind și motivul pentru care apele sunt liniștite, deoarece pereții muntoși protejează foarte bine. De aici nu te vei întoarce doar cu sentimente de relaxare și de bine, ci și cu niște fotografii foarte reușite. Dacă vei prinde și apusul, va fi fabulos.
3. Plaja Perivolos – Top Plaje Santorini
Vrei răsfăț? Vrei lux? Nu ai timp de pierdut prin tot felul de locuri care e posibil să te dezamăgească? Perivolos este pentru tine! Muzică, beach bar, șezlonguri, umbrele, facilități moderne și alte astfel de servicii, pot fi găsite aici. “Plaja neagră” cum mai este numită, te așteaptă și cu o serie de sporturi nautice: windsurfing, ski, nautic sau scufundări.
4. Plaja Vourvoulos – Top Plaje Santorini
Încerc în acest mic capitol, să acopăr cam toate tipurile de plaje, așa că m-am gândit că Plaja Vourvoulos nu trebuie să lipsească. Cu un aspect mai pitoresc, mai sălbatic, departe de aglomerație și zgomot și cu un covor de nisip mai grunjos, presărat și cu pietricele mai mari, dă totuși senzația unui loc prietenos, plin de liniște și ideal pentru relaxare și deconectare.
Nu este un loc recomandat pentru familiile cu copii, deoarece vânturile sunt mai puternice aici și pe alocuri sunt golfulețe unde adâncimea apei este mai mare. Din aceste motive, nici plimbările nocturne nu sunt recomandate în această zonă. Facilitățile lipsesc și ele, în apropiere, existând doar un restaurant pescăresc.
5. Plaja Albă – Top Plaje Santorini
Un loc fantastic! Plaja este îngustă și lungă. Nisipul este foarte fin, iar culoarea apei te va fermeca. Plaja este presărată și cu pietricele de diferite mărimi și nuanțe de alb, ceea ce a dat și numele plajei.
Cele mai frumoase 7 obiective și atracții turistice de pe insula Santorini
1. Oia – Obiective turistice Santorini
Am așezat acest sat pe primul loc al prezentării noastre, pentru că conține acele cadre emblematice ale insulei. Acesta este, poate, motivul principal pentru care vizitatorii se simt vrăjiți de acest loc. Este vorba, după cum am spus, de un sat amplasat pe o stâncă, cu clădiri albe și cupole vopsite in albastru, cu străduțe înguste și o arhitectură unică și deosebită. Satul este el însuși de o frumusețe remarcabilă, dar oferă de asemenea și priveliști la fel de remarcabile. Apusurile de soare sunt aici fantastice.
Chiar dacă nu ești cazat în Oia, nu trebuie să ratezi o plimbare pe străduțele acestuia. Te poți opri la una din multele terase de aici și te poți bucura de priveliște și de verandele însorite.
2. Museum of Tera Preistorica – Obiective turistice Santorini
Acesta este cea mai importantă atracție a insulei, din punct de vedere cultural. Se află în capitala insulei, Fira și a fost deschis în anul 2000 și deține comori și vestigii istorice care vădesc trecutul și identitatea acestui loc. Un exemplu ar fi o frescă care ilustrează niște femei care se ocupau cu culesul șofranului.
Iată, deci, un loc pe care nu trebuie să îl ratezi, deoarece aici vei lua contact cu identitatea acestui loc, care oferă tuturor, atât de multă relaxare.
3. Pyrgos – Obiective turistice Santorini
Acesta este un sat care găzduiește un castel din perioada medievală, din secolul al 10-lea. Acesta se află pe vârful unul deal și a fost aproape nemodificat de prezența turiștilor. Priveliștile pe care le poți avea de aici sunt extraordinare, iar locul este înconjurat de crame. Așadar, un drum până aici merită din mai multe puncte de vedere. Unul din produsele de aici, Vinsanto, este un vin pentru deserturi și este unul din cele mai bune produse ale Greciei.
4. Thera Antica – Obiective turistice Santorini
Poate nu te gândeai, dar această insulă se deschide și din punct de vedere istoric, vizitatorului, pe cât de mult o face pe partea de agrement și relaxare. Thera Antica, este încă un loc care descoperă trecutul și identitatea acestui loc. Descoperite în 1900, acest loc este constituit de niște ruine, care au în cuprinsul lor morminte antice, rămășitele unor case, monumente, biserici și fortificații, care ilustrează perioada post minoniană. Câteva din exponatele remarcabile sunt altarul ridicat în cinstea lui Apollo, care datează din secolul 4 și împodobit cu desene din secolul 8, structurile elene, din același secol 4 sau băile romane, pentru că se știe, Grecia s-a aflat pentru o bună perioadă de timp, sub ocupație romană.
5. Tur al vinurilor – Obiective turistice Santorini
Poate nu este cel mai potrivit titlu al acestei activități, însă este vorba despre o incursiune pe care o poți face în istoria vinului de pe aceste meleaguri. Timp de 6 ore, vei avea parte de istorie și de vin, iar un arheolog și un expert somelier îți vor prezenta tot ceea ce trebuie să știi despre acest subiect.
Vei vizita orașul preistoric Akrotiri și trei crame de aici și vei degusta până la nu mai puțin de 15 soiuri de vin specifice insulei Santorini. Pentru mine, având în vedere că sunt pasionat de vinuri de calitate, dar și de procesul de creare al vinului, este o activitate foarte foarte atractivă.
6. Akrotiri – Obiective turistice Santorini
Continuăm incursiunea istorică și poposim în Akrotiri, un oraș care datează dinainte de anul 3000 î.H. Acest oraș oferă tuturor o idee despre cum era viața de aici, în epoca de bronz. Perioada de înflorire a acestui oraș a fost atinsă undeva în jurul anului 2000 î.H. Orașul a fost distrus de o erupție vulcanică în anul 1500 î.H. și a fost descoperit în 1860, când se colecta moloz pentru Canalul Suez.
A fost recent deschis publicului și oferă o fereastră către trecutul frumos și bogat al insulei.
7. Croaziere – Vezi aici toate croazierele disponibile în Santorini
O altă activitate de care o poți desfășura aici, este reprezentată de croaziere. Acestea îți vor descoperi frumusețea incredibilă a acestor locuri, care îngemănează marea cu formațiunile stâncoase și turcoazul extraordinar al apei plajelor, cu vulcanul care tronează pe insulă. În timpul unei astfel de croaziere vei vizita mai multe locuri de pe insulă, precum Nea Kameni, Palea Kameni, Thirassia sau Oia și vei avea posibilitatea de a face drumeții pe vulcan, sau de a beneficia de timp liber și înnot în apele cristaline ale acestor locuri. Din punctul meu de vedere e cea mai tare activitate pe care o poți face în Santorini și chiar nu e de ratat.
Recomandări culinare în Santorini
Ai aflat deja, că Santorini este mult mai mult decât superbele plaje, resorturi și hoteluri, că ea are și foarte multă istorie și o bogată cultură a vinurilor, dar acum vei afla că acest loc, este și un leagăn al gastronomiei.
Ca să nu mai lungesc vorba, voi trece imediat la prezentarea câtorva preparate tradiționale, care îți vor face, negreșit, poftă.
Fava me koukia. Acesta este unul din felurile de mâncare care compun bogata bucătărie locală, care abundă de arome și culori. Fava me koukia, este un preparat pe bază de fasole neagră sau galbenă, asezonată cu mai multe condimente. O găsești peste tot în restaurante și poate fi servită fie cu nachos, fie simplă, cu o felie de pâine și o ceapă dulce.
Melitzanosalata. Universul gastronomic local, conține și Melitzanosalata, un preparat compus din vinete și ulei de măsline. Condimentele întregesc gustul, iar textura preparatului este una cremoasă, numai bună să îți răsfeți papilele gustative.
Keftes/kofta. Aceasta este o alternativă la fast food-ul cu care suntem cu toții obișnuiți. Keftes, sau kofta, este un hamburger grecesc, cu o bucată de carne tocată de miel sau vită, cu mentă, ierburi locale sau paprika și sos tsatsiki.
Saganaki. Brânză prăjită, servită cu miere. Combinația gusturilor este fantastică, fiind o gustare care îți va încânta toate simțurile. Brânza de capră, prăjită ușor, până capătă crustă aurie, va fi o încântare pentru toate simțurile. Aceasta este o mâncare ușoară, potrivită pentru un aperitiv. Se servește fierbinte, imediat după ce a fost preparată și stropită puțin cu suc de lămâie și adăugată miere.
Chlorotyri. Aceasta este o brânză din lapte de capră, preparată după o rețetă locală. Se servește împreună cu ulei de măsline și cu ierburi locale, ceea ce îi va da o savoare și un gust unic.
Întrebări frecvente despre Santorini:
Care sunt principalele obiective turistice din Santorini?
Santorini este renumit pentru peisajele sale spectaculoase și arhitectura unică:
Oia: Satul iconic cu case albe și cupole albastre, unde apusurile sunt celebre în întreaga lume.
Fira: Capitala insulei, oferind priveliști uimitoare asupra calderei și multiple opțiuni de restaurante și magazine.
Plajele cu nisip vulcanic: Plaja Perissa, cu nisip negru, și Plaja Roșie sunt două dintre cele mai populare atracții naturale.
Situri arheologice: Akrotiri, o veche așezare minoică îngropată sub lavă, este un loc de mare importanță istorică.
Ce activități pot face în Santorini?
Pe lângă vizitarea obiectivelor turistice, Santorini oferă o serie de activități captivante:
Tururi cu barca în calderă: Poți face o excursie cu barca pentru a explora insulele vulcanice din calderă, inclusiv insula Nea Kameni, unde poți face drumeții pe craterul vulcanic.
Degustări de vinuri: Insula este faimoasă pentru vinurile sale albe și roșii, iar multe crame oferă tururi și degustări.
Drumeții: Traseul de drumeție între Fira și Oia oferă priveliști incredibile asupra Mării Egee și a calderei.
Explorarea plajelor: De la plajele cu nisip negru până la cele cu nisip roșu, fiecare plajă are un peisaj unic.
Care este cea mai bună perioadă pentru a vizita Santorini?
Cele mai bune perioade pentru a vizita Santorini sunt:
Primăvara și toamna (mai-iunie și septembrie-octombrie): Vremea este plăcută, insula este mai puțin aglomerată, iar temperaturile sunt perfecte pentru explorare și plajă.
Vara (iulie-august): Este sezonul de vârf, cu multă aglomerație, dar este ideal pentru a te bucura de soare și de peisajele spectaculoase.
Cum pot ajunge la principalele atracții din Santorini?
Santorini are un sistem de transport destul de bine dezvoltat:
Transport public: Există autobuze regulate care fac legătura între Fira, Oia și celelalte localități importante de pe insulă.
Închirierea de mașini sau ATV-uri: Este o opțiune populară pentru a explora insula în ritmul propriu și pentru a ajunge la plajele mai îndepărtate.
Taxiuri și transferuri private: Acestea sunt disponibile pentru transport rapid între localități, deși sunt mai costisitoare.
Ce opțiuni de cazare sunt disponibile în Santorini?
Santorini oferă cazare pentru toate gusturile și bugetele:
Hoteluri de lux: Mulți turiști aleg să se cazeze în hoteluri de tip boutique din Oia sau Fira, cu vedere panoramică asupra calderei.
Vile private: Oferă intimitate și un plus de lux, multe dintre ele având piscine private și terase cu vedere spectaculoasă.
Pensiuni și apartamente: Pentru cei cu un buget mai restrâns, există numeroase pensiuni și apartamente care oferă cazare confortabilă la prețuri accesibile, mai ales în zonele mai puțin turistice.
Leave a Comment