Perioada de aur a acestui oraș este dată de vremurile în care se purta fracul și era la modă corsetul. Secolul XX a fost o perioadă de înflorire pentru micul orășel de munte, un loc al elitelor și al exuberanței. Astăzi, multe din edificiile ridicate de-a lungul istoriei sunt in picioare și unele chiar restaurate, evocând spiritul acelor vremuri. Așadar stațiunea de pe Valea Prahovei, Sinaia, cu obiective turistice deosebite nu este doar o stațiune de munte, ci și o vatră de cultură, istorie și chiar spiritualitate. Muzeul din oraș și cel de la Mănăstirea Sinaia sunt dovada vie a acestui lucru. Așadar, alături de orașe precum Brașov, acesta reprezintă o oază de relaxare într-un splendid peisaj montan, dar și de cultură.
Bineînțeles, pe lângă vizitarea muzeului, a castelelor Peleș și Pelișor sau a Mănăstirii Sinaia, aici te poți caza la o pensiune pentru a te deconecta pentru câteva zile, bucurându-te de aerul de munte, sau poți practica sporturi de iarnă pe una din cele 16 pârtii de aici, cu diferite grade de dificultate.
În pauzele de vizitare îți poți trage sufletul la unul din restaurantele din oraș, unde vei găsi atât preparate tradiționale, cât și internaționale.
În continuare am pregătit o listă cu cele mai importante obiective turistice pe care nu ai voie să le ratezi dacă vii aici. Pe unele le știai, însă pe altele probabil că nu, așa că pregătește-te să afli lucruri noi despre orașul în care ai fost de atâtea ori sau despre care ai auzit atâtea lucruri. Dupa obiectivele turistice principale din Sinaia, vom bifa pe lista noastră trei aspecte esențiale pe care le vom lua pe rand: cum se ajunge aici, când să vizitezi Sinaia și unde sa te cazezi.
Obiective turistice Sinaia: Care sunt principalele atracții?
1. Obiective turistice Sinaia – Mănăstirea Sinaia
În cadrul Masivului Bucegi, la poalele Muntelui Furnica, în 1695 se construia Mănăstirea Sinaia, străjerul și una din bijuteriile acestor locuri. Important edificiu duhovnicesc, cultural și istoric, Mânăstirea Sinaia nu încetează să atragă și să impresioneze turiștii, oferind celor care vin aici animați de curiozitate, liniște și echilibru.
Mănăstirea are în componență ei și un muzeu cu veșminte și obiecte liturgice vechi, care pentru cei interesați pot fi adevărate comori.
Ctitorul mănăstirii denumite și “Catedrala Carpaților” a oferit acestor locuri, prima construcție, piatra de temelie a viitorului oraș.
2. Obiective turistice Sinaia – Castelul Peleș
Martor al trecutului regal al acestui oraș, Castelul Peleș este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din întreaga Europă.
Destinul micului sat, Podul Neagului, s-a schimbat în momentul în care Carol I s-a îndrăgostit de aceste locuri și a hotărât să facă aici reședința de vară a familiei regale. Odată cu această decizie, schimbă și numele localității în Sinaia, după mânăstirea deja existenta.
În felul acesta a apărut Castelul Peleș, reședința de vară a familiei regale și odată cu el și vile nobiliare și cazinoul. Constructia sa a fost finalizată în 1883 și la vremea aceea era cel mai modern castel de pe continent și singurul electrizat complet datorita unei centrale electrice proprii.
Arhitectura este realizată în stil neorenascentist german, pentru a aduce aminte de rădăcinile germane ale familiei regale, și are 160 de camere. Dintre acestea, azi pot fi vizitate numai o parte din ele la parter și etajul I în cadrul tururilor care sunt organizate aici în 5 limbi.
Fiecare sală care poate fi vizitată este minuțios aranjată, putând întâlni aici multe obiecte valoroase precum cărți instrumente muzicale, sculpturi, arme medievale, picturi, mobilă originală din vremea in care familia regală folosea castelul și altele. Fiecare sală poartă nume sugestive precum Sala de Onoare, Sala Maură, Sală Armelor, Sala Florentină etc.
3. Obiective turistice Sinaia – Castelul Pelișor
În 1902 se termina și construcția Castelului Pelișor, un dar al lui Carol I pentru principii moștenitori. Muzeul din interiorul castelului, care poate fi vizitat de turiști are importanță atât istorică, memorialistică cât și artistică, fiind un inestimabil tezaur al poporului român.
Decoratiunile interioare poartă puternic amprenta Principesei Maria, care s-a ocupat de acest aspect până în diverse perioade 1902-1903, 1925-1928. Stilul interior dezvăluie personalitatea misterioasă, romantică, îndrăzneață a reginei Maria. Acesta este o idee mai mic decât omologul său, având doar 99 de încăperi. Principalele săli sunt: Holul de onoare, Dormitorul de aur, Biroul regelui Ferdinand, Biroul reginei Maria și Camera de aur. Tot aici se găsește și o valoroasă colecție de artă, cu opere ale unor artiști celebri.
4. Obiective turistice Sinaia – Castelul Știrbey-Florescu – Muzeul orașului Sinaia
Cea mai veche reședința de vacanță din oraș, găzduiește azi muzeul orașului. Aici, pe lângă arhitectura care oglindește perioada de aur a orașului stațiune, vei găsi 13 săli care îți vor descoperi tainele orașului. Printre altele vei întâlni aici salonul aristocratic, pe cel dedicat personalităților, sporturilor, cadrului natural sau cercetașilor.
5. Obiective turistice Sinaia – Parcul Ghica
Cel mai important loc de recreere din Sinaia, Parcul Ghica oferă mai multe atracții. Aleile parcului sunt mărginite de busturi ale unor personalități care au trăit aici sau au vizitat aceste locuri. De asemenea tot aici vei găsi și Muzeul Rezervației Naturale Bucegi, dar și clădirea Cazinoului care a fost transformată în Centru International de Conferințe.
Plimbandu-te aici îți poți imagina că poți calca pe urmele componenților familiei regale sau chiar a regilor însuși, deoarece parcul a luat ființă în anul 1881. Iată că ieșind să iei o gură de aer, te poți plimba agale pe alei care au vazut aproape un secol și jumătate de istorie în cel mai propriu sens
6. Obiective turistice Sinaia – Cazinoul Sinaia
Acesta a fost construit la inițiativa aceluiași Carol I. Atracția principală o reprezintă colecția de peste 500 de tablouri prezente în pinacotecă. Istoria și arhitectura edificiului sunt explicate pe larg de ghizi pregătiți în cadrul turiștilor organizate.
Astăzi, salile pot fi închiriate pentru întruniri, conferințe sau alte evenimente
7. Obiective turistice Sinaia – Drumul Regal și Poiana Stânii Regale
Pentru că frumusețea tabloului carpatin este cea care l-am adus pe rege in aceste zone, nu se putea sa nu existe și o drumeție regală. Asadar, astăzi marcat cu albastru, drumul pietruit duce până adânc în munte, într-un loc mirific și plin de liniște. Bineînțeles, drumul este fantastic. Prin mijlocul naturii, zgomotul frunzelor fosnaind, va alunga zbuciumul urban din urechile și mintea oricărui turist.
Din poiană, pe un drum îngust, se poate ajunge la Stâncile Franz Joseph care au fost amenajate tot în vremea domniei familiei regale, cu balustrade. De pe terasa stâncilor, se poate admira un segment destul de vast din valea superioară a Prahovei.
8. Obiective turistice Sinaia – Sporturi de iarnă
Vorbim totuși de o stațiune montană. Prin urmare, sporturile de iarnă sunt una din principalele atracții, un motiv principal pentru care Sinaia este vizitata de atâția turiști. Stațiunea are nu mai puțin de 16 pârtii, cu diferite grade de dificultate. Pot fi practica ski, snowboarding și săniuș. Există chiar și o pistă de bob, dar aceasta nu este funcțională în totalitate.
Cum ajungi in Sinaia?
Sinaia este una din cele mai renumite stațiuni montane din țara noastră și lucrul acesta este demonstrat și de timpul de deplasare, uneori.
Poți ajunge aici cu mașina personală, cu trenul sau cu microbuzul.
- Cu mașina personală. Orientativ, până la București sunt 120 km, până la Ploiesti, 60km, și până la Brașov(vezi obiective turistice Brașov), 50 km. De la București, teoretic, drumul ar dura două ore, însă în perioada iernii, sau în weekend, drumul se poate prelungi și până la 5 ore. Așadar, dacă călătorești cu mașina din sud, în funcție de zi sau de perioadă, poți avea surpriza ca Valea Prahovei sa fie prea aglomerată.
- Cu trenul. În Sinaia ajung trenuri din toate orașele mari ale țării. Așadar fie că ești din Banat, Transilvania sau Moldova, poți ajunge aici fără probleme. Bineînțeles, un drum cu trenul, mai ales dacă vii de la depărtare, nu este la fel de confortabil precum unul cu mașina personală, însă acesta te poate scuti de multe ore petrecute în trafic, mergând bară la bară. Deci, fie că nu ai mașină, fie că alegi să o lași acasă, trenul rămâne oricând, o soluție la care poți apela pentru o vacanță aici.
- Cea de-a treia variantă, microbuzul. Tot la fel, și autogara din Sinaia este locul de sosire pentru microbuze și autocare din toate colțurile țării. Acest mijloc de transport te poate salva, însă și în acest caz poți avea neplăcerea de a fi prins într-un trafic foarte aglomerat, astfel încât calculele cu distanta și ora de sosire să fie date peste cap total.
Dacă îți place să călătorești îți recomand și articolele în care am vorbit despre obiectivele turistice din Oradea, dar și pe cel în care am vorbit despre impresionantul Milano.
Când să vizitezi Sinaia pentru a te bucura de toate obiectivele turistice?
Pentru un oraș de munte, răspunsul poate fi paradoxal: este la fel de bine oricând, având avantaje atât vara cât și iarna. Aflându-se la adăpost de vânturi, Sinaia are veri răcoroase și ierni nu tocmai aspre. Așadar, poți face aici o escapadă vara, pentru a scăpa de atmosfera sufocantă din marile orașe sau din zonele mai joase ca altitudine, dar poți veni și iarna pentru a te bucura de sporturile specifice sezonului rece pe una din pârtiile de aici.
Unde ne putem caza când mergem în Sinaia? Hai să vedem!
Încadrandu-se întru totul în standardele marilor orașe, precum Viena(vezi obiective turistice Viena, Praga și de ce nu, Timișoara, Sinaia oferă cazări din cele mai complexe, de la hoteluri de 5 stele, până la cazări accesibile tuturor.
- Hotel Sinaia
Situat in centrul orașului, are în apropierea sa atât parcul, mânăstirea cât și castelul. Trei obiective împușcate dintr-un foc. Așadar, după ce te-ai trezit și ai savurat micul dejun, obiectivele turistice sunt la un pas distanță.
În cameră vei găsi TV cu ecran plat, aer condiționat și baie personală. De asemenea hotelul are și un loc de joacă interior, centru wellness și spa și bineînțeles, Wifi gratuit pe toată proprietatea.
Micul dejun de tip bufet (obișnuitul mic dejun) se servește la restaurantul hotelului, unde vei găsi atât preparate tradiționale cât și internaționale, iar experiența plăcută va fi întregită de cafeneaua care se află tot în incinta hotelului. Așadar, îți poți aroma diminețile cu mireasma cafelei proaspete, pentru că o zi care începe bine, are toate șansele să continue la fel.
Oaspeții hotelului îl consideră o locație excelentă, apreciind în primul rând locația, apoi personalul, confortul și curățenia.
Dacă alegi să te cazezi aici, ai un mare avantaj în ceea ce privește deplasarea. Turiștii care călătoresc cu trenul este bine să știe că gara se află la distanța de numai 300 de m.
- Casa Vârful Cu Dor
Casa Vârful cu Dor, una din locațiile apreciate din Sinaia, se află la numai 500 de metri de centru, în apropiere de castelul Stirbey și la 2.8 km de casa memorială George Enescu.
Camerele, ca de obicei, sunt echipate cu TV, aer condiționat și baie privată, iar unele dintre ele te vor bucura cu o splendidă vedere la munte, care te va face să-ti savurezi vacanța și mai mult. Un aspect important, care trebuie amintit neapărat este faptul că aici găsești depozit de schi, dar și posibilitatea ca atât timp cât ești cazat aici, să ai posibilitatea de a desfășura diferite activități, printre care și schi.
Locul este foarte apreciat de turiști, din toate punctele de vedere, primind atât note mari cât și review-uri foarte pozitive.
Vila Camelia
O locație cochetă, proiectată de unul din arhitecții castelului Peleș, care are puternice influențe bavareze, reflectate în mobilier, detalii interioare și arhitectură. Aerul de epocă te va introduce oarecum în atmosfera specifică a orașului, oferind un punct de plecare în descoperirea rădăcinilor lui.
Camerele sunt echipate cu TV, aer condiționat, baie privată. Pe toată proprietatea ai Wifi gratuit și de asemenea vei găsi aici și o parcare privată gratuită. Locația are depozit de schi și tot de aici poți cumpăra un permis pentru faimosul sport de iarnă.
Pitorescul Parc Ghica se află în apropiere. Gara se află și ea aproape, la numai 15 minute de mers pe jos. De asemenea, de aici, poți porni și în drumeții pe munte, dacă ești pasionat sau îți place sa descoperi natura și să te afli in mijlocul ei.
Turiștii au apreciat atât istoria casei, cât și locația, personalul sau confortul. Este o locație bine cotată printre celelalte aflate în Sinaia, care îți va oferi tot ce ai nevoie pentru un concediu plăcut.
Ce și unde mâncăm în Sinaia?
După o zi pe pârtie sau după ce ai vizitat o parte din obiectivele turistice ale orașului, sleit de puteri, vine cu siguranță și ora mesei. Unde să îți desfeți simțurile după o zi de relaxare și distracție? Ei bine, există mai multe locații în Sinaia în care poți mânca, însă aici vom prezenta numai câteva. Ne vom orienta asupra celor care sunt căutate cu preponderență de turiști și în care se mănâncă bine.
Primul pe listă (în care ordinea este pur aleatorie) este Taverna Sârbului. După cum ne dăm seama din denumire, este un restaurant cu specific sârbesc, una din cele mai bogate gastronomii din acest colț de continent. Așadar, atunci când îți e foame de lup, aceasta este una din locațiile pe care le poți vizita cu încredere.
Bistro La Teleferic, un restaurant de familie, cu mese apropiate care dă senzația de intimitate, de apropiere. Un loc în care mâncarea este foarte bună, astfel încât putem spune chiar că este un loc pentru gurmanzi. Odată venit aici, restaurantul îți va oferi prin mâncarea sa, un efect de dependență. Ce mai au aici? Flori (multe) și muzică bună. Ficat de gâscă servit pe mere coapte, cu fructe de pădure şi cu migdale ori ciorbă de fasole cu trei afumături, servită în pâine şi cu salată de ceapă? Sigur! De la preparate comune, până la rețete mai deosebite, totul este făcut “în casă” și cu simt de răspundere, astfel încât să nu fie nevoie sa vii de două ori ca să te îndrăgostești de acest restaurant.
KUIB Restaurant. Un restaurant cochet, preferatul nostru din Sinaia, cu un aspect bine pus la punct în care poți servi atât preparate tradiționale, cât și rețete mai speciale. Ca fapt divers, în 2021 a câștigat cel de-al optulea Tripadvisor Certificate of Excellence și se regăsește, de asemenea, în top 10% restaurante din lume. Mai trebuie adăugat un singur lucru, de pe terasa restaurantului, poți fi martorul unor peisaje naturale fantastice. Cât despre mâncare, KUIB Restaurant te așteaptă să îți arate ce poate. Au cam de toate.
Întrebări frecvente despre Sinaia
Care sunt principalele obiective turistice din Sinaia?
Sinaia, supranumită „Perla Carpaților”, oferă câteva dintre cele mai spectaculoase obiective turistice din România:
Castelul Peleș: Una dintre cele mai frumoase și bine conservate castele din Europa, reședința de vară a familiei regale române.
Mănăstirea Sinaia: Un lăcaș de cult fondat în secolul al XVII-lea, care a dat și numele stațiunii.
Castelul Pelișor: Situat lângă Peleș, este o reședință mai mică, dar la fel de impresionantă, cu interioare Art Nouveau.
Cota 1400 și Cota 2000: Ideale pentru drumeții și schi, oferind priveliști spectaculoase asupra Munților Bucegi.
Ce activități pot face în Sinaia?
Sinaia este o destinație all-season, potrivită pentru diverse activități:
Drumeții montane: Traseele spre Platoul Bucegi, Cota 1400 și Cota 2000 sunt populare pentru iubitorii de natură și sport.
Schi și snowboard: În sezonul de iarnă, Sinaia devine o stațiune de schi de top, cu pârtii variate pentru toate nivelurile.
Vizitarea castelului: Castelul Peleș și Castelul Pelișor sunt deschise pentru tururi, oferind o incursiune în istoria regală a României.
Plimbări prin Parcul Dimitrie Ghica: Un loc liniștit, ideal pentru relaxare, cu alei frumos amenajate și un cazino istoric.
Care este cea mai bună perioadă pentru a vizita Sinaia?
Sinaia este o destinație excelentă pe tot parcursul anului:
Iarna: Este ideală pentru schi, cu pârtii bine întreținute și un peisaj de basm.
Primăvara și vara: Sunt perfecte pentru drumeții și explorarea naturii înverzite.
Toamna: Oferă peisaje montane uimitoare, cu păduri colorate și aer curat, fiind mai puțin aglomerată decât în sezonul de vară.
Cum pot ajunge la principalele atracții din Sinaia?
În Sinaia, transportul este facil:
Telecabina: Este cea mai rapidă modalitate de a ajunge la Cota 1400 și Cota 2000, ideală pentru schiori și drumeți.
Mașină: Castelul Peleș și alte atracții din centrul stațiunii sunt accesibile cu mașina, dar parcările pot fi limitate în sezonul turistic.
Pe jos: Multe dintre atracții, precum Castelul Peleș, sunt la distanță de mers pe jos de centrul stațiunii.
Ce opțiuni de cazare sunt disponibile în Sinaia?
Sinaia are o ofertă variată de cazare:
Hoteluri de lux: Vei găsi hoteluri renumite, precum Hotel Internațional sau Hotel Mara, care oferă servicii premium.
Pensiuni și cabane: Există numeroase pensiuni și cabane tradiționale, unde te poți bucura de o atmosferă autentică montană.
Apartamente de închiriat: Pentru cei care doresc mai multă intimitate și flexibilitate, apartamentele de vacanță sunt o opțiune populară.
Leave a Comment