
Veneția este una dintre acele destinații unice, care te vor surprinde cu siguranță prin farmecul și principalele obiective turistice pe care le vei întâlni. Orașul este o combinație foarte plăcută de romantism, de istorie, dar și de nou, de contemporan, în care bulevardele mari sunt, de fapt, canale de apă, iar taxiurile și autobuzele se transformă în gondole și diverse mijloace de transport pe apă.
Aici nu circulă automobile de niciun fel și nici biciclete. Singurele mijloace de deplasare sunt mersul pe jos și cele amintite, maritime.
Veneția este capitala regiunii Veneto și este compusă de fapt din peste 110 insule mici, despărțite de canale și conectate printr-o serie de poduri. Aceasta este una dintre cele mai romantice destinații ale Italiei, dar și ale Europei în general, în competiție cu orașe precum Paris.
Pentru a înțelege mai bine acest oraș, trebuie să îi descoperi istoria, cultura, modul de trai și multe altele. Într-un cuvânt, trebuie să vii, să vizitezi și să simți acest loc. De aceea, pentru a înțelege ce poți să faci 5 zile în Veneția și pentru a gusta puțin din frumusețea și vibrația sa pozitivă, te invit să rămâi alături. Vom vorbi mai întâi de principalele 9 obiective turistice Veneția, iar apoi vom face un ghid complet de călătorie pentru aceasă destinație.
Top 9 Obiective Turistice Veneția
1. Top Obiective Turistice gratuite Veneția – Piața San Marco
Cu forfota, cafenelele, edificiile și porumbeii săi, această piață este una dintre cele mai frumoase din lume, fiind supra-numită și “Salonul Europei”.

Aceasta este martora unora dintre cele mai importante evenimente istorice ale Veneției și singura care are privilegiul de a se numi “piazza” aici, restul purtând numele de “campi” sau “campielli”.
Aceasta ar trebui să fie punctul din care să descoperi orașul, chiar aici fiind prezente câteva atracții importante ale Veneției. Este unul dintre cele mai importante obiective turistice Veneția.
2. Top Obiective Turistice Veneția – Bazilica San Marco
Este un obiectiv foarte interesant atât prin aspectul său, prin comorile pe care le adăpostește, cât și prin priveliștile pe care le oferă.

Exteriorul său este fascinant. Arhitectura, dantelăria de piatră, statuile și marmura sa colorată și mozaicurile inconfundabile fac din acest obiectiv turistic o încântare a privirii. În interior adăpostește moaștele Sf. Marcu, “Palla d’Oro”, un panou din aur, argint și pietre prețioase, dar și un muzeu.
Cât despre priveliștile amintite anterior, acestea pot fi admirate de pe terasa bisericii. Prețul de intrare la acest obiectiv turistic din Veneția îl vei afla aici, dacă vei alege să cumperi un bilet pe loc, sau pe site, dacă vei alege să cumperi online sau să rezervi un tur ghidat. Eu îți recomand această variantă de bilet, cu skip the line și audio ghid. Mi se pare cea mai bună și cea mai economică. La fel, recomand să iei online, altfel vei pierde câteva ore la cozi. Este unul dintre cele mai importante obiective turistice Veneția, pe care nu ai voie să il ratezi dacă ajungi aici.
3. Top Obiective Turistice Veneția – Turnul cu Ceas
Acesta este încă un obiectiv turistic din Piața San Marco, făcând trecerea către Mercerie, cea mai frumoasă arteră comercială a orașului și o adevărată atracție, care, de asemenea, trebuie neapărat trecută în itinerariu.

Turnul, cu o înălțime de aproximativ 24 de metri, este construit în 1499 și este supra-numit și “Turnul Maurilor”, după figurile de bronz care bat fiecare oră. Pe lângă oră, ceasul astronomic al turnului mai indică atât fazele lunii, cât și semnele zodiacale.
O legendă amintește de faptul că venețienii, mândri fiind de capodopera lor, le-au scos ochii meșteșugarilor care au realizat această “minunăție”, pentru ca turnul lor să nu mai aibă pereche în țară sau în lume.
4. Top Obiective Turistice Veneția – Călătorie cu Telegondola pe Grand Canal
O modalitate absolut fascinantă prin care poți descoperi orașul, farmecul și istoria sa, este o călătorie cu Telegondola, de-a lungul Marelui Canal.

Povești despre trecut, despre palate, biserici, gondole și gondolieri, te vor fascina și te vor purta printr-o istorie fascinantă a acestor locuri. Comentariile sunt live din partea ghidului. Călătoria trece pe la unele din cele mai importante și frumoase locuri de vizitat în Veneția, cum ar fi Biserica Salute, Palatul Griman, Punta de la Dogana sau Bazinul San Marco.
Pentru a te convinge că această călătorie cu ghid este ceva ce să nu ratezi în Veneția, îți voi spune că pachetul include și un tur virtual, unic, în timp, în cadrul căruia vei aluneca pe apele venețiene de-a lungul secolelor sub un superb asfințit de soare.
5. Top Obiective Turistice Veneția – Palatul Dogilor
Dacă te întrebi ce să faci 5 zile în Veneția, atunci te sfătuiesc să treci pe harta cu obiective turistice Veneția și această atracție. Aflată tot în Piața San Marco, această impresionantă clădire gotică este de asemenea unul din principalele obiective turistice ale Veneției. Atenție, trebuie să cumperi bilet de intrare online, altfel vei sta 2-3 oră la coadă, mai ales dacă mergi în plin sezon.

Cu o istorie îndelungată, acest palat a fost timp de secole sediul puterii, al dogilor.
Stilul său reflectă dialogul cultural și relațiile comerciale avute de Veneția cu restul lumii, deoarece se observă aici puternice influențe arhitecturale bizantine și orientale.
Interiorul găzduiește o galerie de artă, care are în componența sa opere ale marilor artiști venețieni. După anexarea Veneției la Regatul Italiei, clădirea a devenit muzeu și așa a rămas până astăzi.
Această clădire este o invitație la o fascinantă întoarcere în timp, în perioada Evului Mediu. Explorează aici magnifica Scara de Aur, Podul Suspinelor care leagă palatul de închisoarea veche, Camera Marelui Consiliu, Muzeul Correr, Muzeul Național de Arheologie și Biblioteca Mariană. Te vei întoarce mai bogat și vei avea sentimentul că ai pătruns mai adânc în fascinanta lume și istorie a acestui fascinant colț de lume.
6. Top Obiective Turistice Veneția – La Mercerie
Dacă vrei să simți viața și vibrația pozitivă a Veneției, trebuie neaapărat să treci pe aici. Este o faimoasă și frumoasă arteră pietonală și comercială a orașului, plină de buticuri, magazine de lux și cafenele, cu aceeași strălucire și viață precum bulevardele din Milano sau Londra(vezi obiective turistice de neratat în Londra).

Vei găsi aici voie bună, mulțime de localnici și turiști, magazine de lux, suveniruri cum ar fi faimoasele măști de bal venețiene sau sticlă de Murano, dar și numeroase oportunități de a te relaxa la o terasă lângă o ceașcă de cafea sau o mâncare bună, într-un cadru superb și plin de viață. Cu siguranță vei trăi aici momente de neuitat.
7. Top Obiective Turistice Veneția și împrejurimi – Murano și Burano
Regiunea Veneto ascunde încă două insule unice, Murano și Burano, fiecare renumită pentru unicitatea sa. Prima este renumită pentru sticla care se produce aici, iar a doua pentru vibrația sa pozitivă, dată de casele sale viu colorate.

Dacă vei alege să îți treci și aceste insule în itinerariu, atunci va trebui să optezi pentru un tur cu ghid(ți-l recomand pe acesta), iar pentru asta nu vei regreta nicio secundă. Vei naviga cu o navă foarte confortabilă și vei avea parte de un tratament de 5 stele. Timpul pentru vizitarea fiecărei insule este suficient.
La Murano vei putea lua parte la demonstrații live de suflare a sticlei, la fabrica de aici, iar în Burano, vei admira străduțele unice și casele colorate care marginesc micile canale ale insulei. Este una din cele mai frumoase experiențe pe care le poți avea în Veneția. Noi am fost pe deplin impresionați de Burano.
8. Top Obiective Turistice gratuite Veneția – Grădinile publice venețiene, Riva degli Schiavoni, Arsenalul
Să găsești zone de verdeață în Veneția este un aspect destul de provocator, însă în partea estică a orașului, într-un district mai nou al orașului, găsești această oază de liniște și relaxare.

Poți combina o plimbare prin oraș cu această frumoasă locație. De exemplu, poți începe de aici, după care poți continua pe Riva degli Schiavoni (o frumoasă promenadă cu priveliști asupra lagunei venețiene) și te poți îndrepta către Piața San Marco. În drum, te poți opri la Arsenalul din Veneția, o perlă a lumii preindustriale; dacă ai ghinionul să îl găsești închis, poți admira oricum arhitectura și statuile aduse de soldați din campaniile militare desfășurate de-a lungul vremii.
9. Top Obiective Turistice Veneția – Muzeul Leonardo da Vinci
Ce să faci 5 zile în Veneția cu copiii? Vino aici! Aceasta este una dintre acele activități perfecte pentru familii. Vei face o incursiune în viața și opera celebrului și genialului artist și inventator.

Acest muzeu din Veneția este împărțit pe 4 secțiuni, conform celor patru elemente naturale și vei descoperi aici replici, mașinării construite pe baza schițelor și proiectelor lui Da Vinci.
Pentru a înțelege mai bine complexitatea personală și a operei lui Da Vinci, poți admira și studiile sale de anatomie, dar și replici ale picturilor sale. Îți recomand acest bilet, este ieftin și îți asigură tot ce ai nevoie.
Cum ajungi și cum te deplasezi în Veneția?

Cum ajungi în Veneția?
Pentru a ajunge în Veneția, ai la dispoziție două variante principale: cu mașina personală sau cu avionul.
- Cu avionul. Ai zbor direct din diferite orașe ale țării, București, Cluj sau Timișoara, către aeroportul Marco Polo sau către Treviso, iar zborul durează aproximativ 2 ore.
Primul, Aeroportul Marco Polo, se află la 13 km de centrul orașului, iar de aici poți ajunge în Veneția fie cu autobuzul, în capătul rutier al orașului, fie cu Vaporetto, pe calea apei, în centrul orașului. Aeroportul are Wi-Fi gratuit, magazine, birouri de informații și restaurante.
Aeroportul din Treviso este mai departe puțin, la 30 km, iar legătura cu Veneția se face prin autobuze sau taxiuri. Nu este la fel de complex ca precedentul, dar include și el câteva magazine și cafenele și are și el Wi-Fi gratuit.
- Cu mașina. Dacă ai mai mult timp, atunci frumoasele peisaje ale Ungariei și Slovaciei te vor încânta pe parcursul drumului. Distanta este de 1200 km, iar durata totală poate varia între 12 și 14 ore.
Cum te deplasezi în Veneția?
Veneția este un loc puțin deosebit de alte destinații, iar transportul public aici se face doar pe apă, în rest, pe uscat se face doar pe jos. Din cauza infrastructurii unice a orașului, aici nu există mașini, biciclete, autobuze, troleibuze sau metrouri.

Vaporetto. Acesta este un fel de autobuz și circulă pe canalul principal în insula principală, dar și către celelalte insule ale Veneției. Funcționează zilnic între 05:00 și 24:00, are aproximativ 30 de linii și este principalul mijloc de transport de aici. Noi luam vaporetto și ne deplasam pur și simplu pentru a ne bucura de peisaje. Vei trece pe lângă multe insulițe diferite. E o experiență super faină și ieftină. Ne deplasam de la un capăt de linie la altul, și stăteam în partea din față sau spate a vaporetto, pentru a nu avea geam.
Traghetto. Acestea sunt gondole mari, folosite pentru a traversa canalul principal, acolo unde nu sunt poduri.
De asemenea, mai ai la dispoziție gondolele clasice, cu care poți face plimbări romantice, sau taxiurile rapide pe apă, care însă sunt mai scumpe.
Când să vizitezi Veneția? – atracții specifice fiecărui sezon
Veneția este una dintre acele atracții care îți poate oferi ceva special în fiecare sezon. Hai să le luăm pe rând și să vedem ce atracții specifice găsim, începând cu ianuarie și terminând cu decembrie.

Primăvara, martie-mai. Vremea este plăcută, cu temperaturi cuprinse între 10 și 20 de grade și cu străzi și piețe mult mai libere decât vara. Acum natura începe să înflorească, iar plimbările lungi prin oraș vor fi o încântare.
Din categoria atracțiilor specifice, acum se desfășoară Carnavalul Venețian.
Vara, iunie-august. Temperaturile pot ajunge până la 30 de grade, iar atmosfera este caldă și umedă. Deși aglomerația provocată de turiști crește semnificativ, atmosfera este totuși plăcută și vibrantă, îmbietoare pentru orice vizitator. Ca atracții specifice ai plimbările cu gondola, seri pe malul apei sau vizitarea insulelor apropiate, cum ar fi Burano. Vara se desfășoară festivalul Festa del Redentore, cu niște spectacole de artificii absolut impresionante.
Toamna, septembrie-noiembrie. Temperaturile rămân acceptabile, între 15-20 de grade Celsius, dar în apropierea lunii noiembrie, pot începe precipitațiile. Frumosul oraș se îmbracă în haină de toamnă cu culorile specifice, iar atmosfera devine una foarte romantică. Este momentul perfect pentru a te bucura de bucătăria specifică, cu preparate precum „risotto al nero di seppia”. Acum are loc fenomenul Aqua Alta, care presupune mici inundații și care face parte din farmecul orașului. Cauza fenomenului este evidentă.
Iarna, decembrie-februarie. Acum temperaturile pot scădea serios, până la 0 grade Celsius și cu maxime de aproximativ 8 grade Celsius. Farmecul orașului însă nu dispare și nici romantismul său, iar o plimbare de dimineață pe străduțele liniștite poate fi de neuitat.
Se pare că localnicilor le place să petreacă, pentru că și acum găsești un carnaval, și anume, Carnavalul Venețian. Acesta este acel carnaval pe care sigur l-ai mai văzut în diverse fotografii, cu măști specifice și costume baroce.
Unde să te cazezi în Veneția?
Orașul este împărțit în mai multe cartiere, fiecare cu specificul său. În funcție de zona aleasă, vei simți experiența cazării în mod diferit, așadar, hai să vedem ce poate oferi fiecare zonă a acestui oraș.

Dacă vrei o zonă mai luxoasă și plină de viață, cu multe atracții în zonă, alege cartierul San Marco sau Castello.
Pentru o experiență autentică și un cartier liniștit, alege Cannaregio. Atmosfera este mai relaxantă, cu mai puțini turiști. Găsești aici Ghetoul evreiesc și restaurante tradiționale. Un alt cartier similar este Santa Croce, un cartier de asemenea liniștit, potrivit pentru a te confunda cu localnicii și pentru a descoperi orașul din această postură.
Pentru o experiență boemă, cartierul Dorsoduro este alegerea perfectă, fiind zona artistică a orașului. Are cafenele faine și boeme, o vedere foarte frumoasă a Canalului și piețe liniștite.
Iată acum trei cazări pe care ți le recomand:
Acest hotel îți va oferi farmecul tradițional, combinat cu facilități moderne. Situat în apropierea pieței San Marco și pe malul lagunei, va adăuga un consistent plus de romantism vacanței tale.
Camerele sunt decorate cu țesături venețiene, cu mobilier clasic și candelabre din sticlă de Murano. Terasa de pe acoperișul hotelului este deschisă și oferă o vedere foarte frumoasă asupra lagunei.
Este recomandat celor care doresc o experiență intimă, romantică dar luxoasă și cu atracții turistice foarte apropiate.
Acest hotel se află în cartierul Cannaregio, iar stilul său amintește și reflectă relațiile Veneției cu Orientul, trimindu-te într-o Veneție istorică și fascinantă. Clădirea însăși este un fost han din secolul XV.
Camerele sunt dotate cu mobilier sculptat, cu țesături fine și bogate și culori calde. Cartierul în care este poziționat este mai liniștit, iar atracții oarecum apropiate sunt Ghetoul Evreiesc sau biserica Santa Maria dell’Orto.
Cei care caută o zonă liniștită și autentică și un sejur rafinat și cu o notă istorică pot găsi aici ceea ce își doresc.
Situat în cartierul Dorsoduro, acest hotel oferă o experiență autentică, simplă și boemă.
Camerele sunt simple, dar curate, decorate într-un stil venețian, dar mai modest decât opțiunile anterioare.
Un avantaj ar fi acela al bugetului, cazarea aici costând mai puțin, deci poți vizita Veneția cu un buget mai redus, dar și situarea într-un loc mai boem și artistic.
Ce mâncăm în Veneția?
Bucătăria venețiană este o bucătărie italiană cu influențe maritime, dar și cu unele datorate specificului comercial al orașului. În general, influențele maritime sunt pronunțate, orașul fiind pe apă, fructele de mare și peștele fiind vedetele, iar garniturile de bază sunt constituite din orez și mămăligă din făină de porumb.

Influențele orientale se observă în condimente și în dulciuri. Astfel, găsim ca și condimente predominante, șofran, scorțișoară și cuișoare, iar deserturile conțin și migdale, stafide și alte fructe aduse de negustorii venețieni din Orient.
La aperitiv, printre preparatele principale îți recomand Sarde in saor, sardine marinate în oțet, cu stafide, ceapă și muguri de pin, și Polpette, chifteluțe de pește, carne sau legume.
Felul principal cuprinde delicatese precum Risotto al nero di seppia, un orez cremos, gătit cu cerneală de sepie, Fegato alla veneziana, ficat de vițel, gătit lent, cu ceapă caramelizată, sau Moeche, crabi prinși în lagună, prăjiți întregi.
Dintre garnituri amintim Polenta, mămăligă din făină de mălai, iar dintre supe, Pasta e fasioi, supă de paste și fasole. Deserturile nu rămân mai prejos și sunt reprezentate de Tiramisu, un clasic al zonei, sau de Fritole, gogoși tradiționale, cu stafide și rom. Și nu uita, bea Aperol, mult aperol, este specific venețian!
Întrebări frecvente despre Veneția
Care este cea mai bună perioadă pentru a vizita Veneția?
Cel mai bine este să vizitezi Veneția primăvara (martie-mai) sau toamna (septembrie-noiembrie), când temperaturile sunt plăcute și orașul este mai puțin aglomerat. Evită august, când este foarte cald și plin de turiști. Dacă vrei o experiență inedită, Carnavalul de la Veneția, organizat în februarie, este spectaculos, dar orașul devine extrem de aglomerat.
Cum ajung de la aeroport în centrul Veneției?
Aeroportul Marco Polo este legat de Veneția prin mai multe opțiuni:
Vaporetto Alilaguna: Un taxi pe apă care te duce direct în oraș în aproximativ o oră. Costă în jur de 15 EUR.
Autobuz ATVO sau ACTV: Te lasă în Piazzale Roma în aproximativ 20 de minute, iar de acolo poți lua un vaporetto către cazare.
Taxi pe apă: O variantă mai scumpă (100-150 EUR), dar oferă o experiență unică, te duce direct la hotelul tău.
Care sunt cele mai importante obiective turistice din Veneția?
Piazza San Marco – Inima Veneției, unde găsești Basilica San Marco și Palatul Dogilor.
Podul Rialto – Unul dintre cele mai fotografiate locuri din oraș, cu vedere superbă asupra Marelui Canal.
Canal Grande – O plimbare cu vaporetto-ul nr. 1 este cea mai bună modalitate de a vedea frumusețea orașului.
Podul Suspinelor – Un loc romantic, dar și cu o istorie fascinantă.
Insulele Murano și Burano – Celebre pentru sticla suflată manual și casele colorate.
Cât costă o plimbare cu gondola?
O plimbare standard de 30-40 de minute costă aproximativ 80-100 EUR în timpul zilei și până la 120 EUR seara. Dacă vrei să economisești, poți lua un traghetto (o gondolă folosită de localnici pentru a traversa Canal Grande), care costă doar 2 EUR.
Merită să cumpăr un abonament pentru transportul public?
Da, dacă stai mai multe zile. Un bilet unic pentru vaporetto costă 9,50 EUR, dar poți lua un abonament de 24h (25 EUR), 48h (35 EUR) sau 72h (45 EUR), ceea ce este mult mai convenabil. Transportul pe apă este esențial în Veneția, așa că un abonament îți va economisi bani și timp.
Leave a Comment