Maramureșul este o zonă unică în România, cu o frumusețe rară, care atrage anual, foarte mulți turiști curioși să îi descopere bogățiile. Acestea constau în moștenirea culturală, istorică și religioasă, care rezidă în mod deosebit în biserici și mănăstiri, care uimesc prin arhitectura specifică și deosebit de frumoasă, în tradițiile unice, care se păstrează, în parte, și astăzi, în meșteșuguri și meserii tradiționale în jurul cărora se creează fie workshop-uri sau expoziții, sau în peisajele splendide. În articolul de azi, mă voi concentra pe un top obiective turistice Maramureș, dar voi îmbrăca acest top cu alte subcapitole care îți vor furniza toate informațiile pentru o vacanță reușită în Maramureș.
Voi încerca să înglobez detalii legate de prețuri obiective turistice Maramureș sau de obiective turistice gratuite Maramureș, de cazări faine și unice, preparate tradiționale, dar și de un itinerariu al atracțiilor acestei zone, pentru a avea o privire de ansamblu și a eficientiza cât mai bine timpul.
În continuare, te invit să rămâi alături de mine, pentru o incursiune în lumea de poveste din nordul țării noastre. Dacă nu ai fost aici și nu ai descoperit încă Maramureșul, acest articol este un început și pun pariu că nu știai că acest loc este atât de frumos și de interesant. Nu mai lungim mult, așa că hai să pornim la treabă.
Cum ajungi și cum te deplasezi în Maramureș?
Până la a te gândi ce să faci 5 zile în Maramureș, va trebui să stabilești modul în care ajungi aici și cum te vei deplasa, așa că hai să o luam cu începutul.
Cum ajungi în Maramureș din București?
Dacă alegi să mergi cu avionul, trebuie să știi că există aeroport în Baia Mare, iar cursa are 408 km și se parcurge într-o oră și 25 de minute. Prețul, bineînțeles, variază, putând costa, în funcție de zi și de perioadă, între 125 de lei și 800-900 de lei. Aceasta este cea mai rapidă variantă și singura dacă vrei să ajungi aici rapid într-un city break, la sfârșit de săptămână.
Dacă mergi cu mașina, există mai multe trasee, dar trebuie să îți asumi faptul că vei pierde două zile pe drum, una la dus, una la întors. Dacă îți asumi asta, atunci experiența va fi foarte faină, pentru că vei descoperi și frumusețile țării, traversând multe regiuni și orașe.
Distanța este de peste 600 de km, iar în mod normal, drumul durează în jur de 8 ore, însă cu tot cu popasuri, te va duce la 10 ore, cel mai sigur.
Cum te deplasezi în Maramureș sa vezi principalele obiective turistice?
Drumurile din regiune, deși nu au cunoscut asfaltul în proporție destul de mare până de curând (mult prea mare, dacă ne raportăm la importanța obiectivelor turistice din Maramureș), se pare că în ultimii ani, s-au făcut investiții în drumurile publice, astfel încât infrastructura rutieră să faciliteze vizitarea cât mai facilă a zonei.
Transportul public este bine dezvoltat, existând chiar și o aplicație pentru telefonul mobil care oferă informații despre autobuze, orare, întârzieri, schimbări de rute și alte informații de interes.
Când să vii în Maramureș?
Clima în Maramureș este asemănătoare cu cea din restul țării, cu ierni reci și diferențe de temperatura între zonele înalte, muntoase și zonele de depresiune. Totuși pe măsură ce ne apropiem de munte, iernile sunt mai geroase, iar toamna și primăvara sunt mai umede și mai reci.
Deși aproximativ jumătate de an temperaturile nu sunt foarte prietenoase, sunt activități pe care le poți desfășura ca turist, pe tot parcursul anului. Așadar, și iarna este un moment în care poți descoperi frumusețea acestui loc oferindu-ți peisaje pe care greu le vei mai putea uita, iar dacă apuci sărbătorile aici, va fi pur și simplu fascinant, datorită tradițiilor moștenite care sunt încă vii și azi.
Unde te cazezi în Maramureș?
Pentru că vorbim de un loc cu peisaje desprinse parcă din altă lume, este musai ca și cazările să se ridice la înălțime. Așadar îți propun trei cazări care sper să te impresioneze tot atât cât o face această regiune fascinantă a țării noastre.
- Panoramic Residence – Borșa
Amplasată la înălțime, aproape de creasta unui deal, această pensiune are o poziționare excelentă, oferindu-ți posibilitatea să guști din frumusețea locului în fiecare dimineață lângă o ceașcă fierbinte de cafea.
Aceasta se află în Borșa, la 21 de km de Cascada Cailor și 34 de km de Gara Mocăniței și la 1.5 km de pârtia de ski cu telescaun. Are un centru Wellness, care conține saună, jacuzii și spa.
Cabana este compusă din 6 apartamente, cu dormitor matrimonial, baie și living cu canapea extensibilă și 6 camere. Este disponibilă și o sală de mese, dar și un loc special destinat pentru grătar și ceaun.
- Casa Moroșenilor – Breb
Acesta este un loc foarte fain, unde te vei simți ca un maramureșean, datorită designului rustic, care redă fidel decorațiunile și motivele autohtone, iar asta pentru că această casă este veche de 100 de ani și se află într-un sat tradițional.
De fapt, cazarea este formată din trei case, dintre care două sunt folosite pentru cazare, Casa lu’ Piștău și Casa lu’ Ștefan și una pe post de restaurant, Casa lu’ Dochia. Numele le este dat după persoanele care au locuit aceste case.
În restaurant vei găsi preparate tradiționale Maramureșene, pregătite din ingrediente locale, pentru a-ți oferi o experiență de neuitat. Așadar, vei avea ocazia să vizitezi acest sat, să observi tradițiile locale, să te bucuri de gastronomia locală și să cunoști oameni minunați. Deci, dacă vii în Maramureș, nu ezita să te cazezi câteva nopți aici, pentru a trăi o experiență unică, care te va întoarce în timp, într-un Maramureș de altă dată.
- Dacii Liberi Resort & Spa – Petrova
Acest loc îmbină noul cu tradiționalul, sau tehnica și facilitățile moderne, cu detaliile și aerul rustic, local. Dacii liberi are suite, apartamente și camere duble și poate găzdui în total, până la 42 de persoane.
Peisajul în care se găsește acestă cazare este unul de vis, iar obiective turistice precum Gara Mocanița, Sighet sau Mănăstirea Barsana nu se află la mare depărtare.
Relaxarea nu era completă dacă Spa-ul nu îți oferea facilități precum jacuzzi, piscină interioară încălzită, saună umedă și uscată, sală de fitness, plaja în aer liber și baie cu sare.
Restaurantele unității sunt pregătite și ele să te introducă în fascinanta lume a Maramureșului, prin preparatele tradiționale, pregătite cu ingrediente locale, aduse chiar de la ferma preorie.
Top obiective turistice de vizitat în Maramureș
1. Top obiective turistice Maramureș – Orașe și sate
Aici te vei întâlni cu adevărat cu tradițiile locului și cu oamenii care le-au moștenit, le țin vii și le vor transmite mai departe urmașilor. În unele zone, portul oamenilor și mai ales casele, îți vor da senzația că te întorci în timp, sau că timpul, s-a oprit, iar oamenii își desfășoară viața, în linii mari, la fel ca acum 100 de ani.
Deși te poți bucura de acestea peste tot în Maramureș, există câteva așezări care sunt mai populare și care se pot vizita mai ușor, așa că îți voi prezenta un itinerariu al lor.
- Baia Mare – obiective turistice Maramureș, Baia Mare
Nu puteam să nu începem cu cel mai mare oraș al Maramureșului. Centru vechi este unul vibrant, clădirile istorice nu lipsesc, iar moștenirea culturală și istorică este foarte mare. Pe lângă clădirile istorice, posibilitatea de a savura o băutură răcoritoare la una din terasele centrului vechi, pe lângă plimbările lungi și relaxante pe străzile orașului, poți vizita aici și Muzeul Județean de Etnografie și Artă, Muzeul de Mineralogie, Turnul Sfântului Ștefan sau Bastionul Măcelarilor.
Vei găsi aici și obiective turistice gratuite Maramureș, dar și cele care presupun cumpărarea unui bilet, asa că detalii despre prețuri obiective turistice din Maramureș, vei găsi fie pe site-uri dedicate, fie direct la intrare.
Citește și Top 8 Obiective Turistice Sinaia. Cum Le Explorezi Eficient?
- Sighetu Marmației – obiective turistice Maramureș, Sighetul Marmației
Ce să faci 5 zile în Maramureș? Ei bine, trebuie să treci neapărat și pe aici. Sighetu Marmației este un oraș plin de istorie și cultură, în care vei găsi acea arhitectură specifică, reprezentată în mod deosebit prin Biserica Polițiștilor de frontieră, dar și atracții precum Muzeul Memorial al Victimelor Comunismului și al Rezistentei(e genial, pentru mine a fost ceva WAW), Biserica Ortodoxă din Sighet și Piața Centrală.
- Satul Breb – obiective turistice Maramureș, Breb
Acesta este un sat tradițional, cu case vechi, din lemn, cu arhitectură specifică și cu priveliști fantastice. Dacă vei bifa acest punct, de pe harta de obiective turistice din Maramureș, vei simți cu adevărat gustul acestei regiuni.
Te poți plimba în împrejurimi, poți admira casele vechi și pitorești și poți vizita Muzeul Satului din Breb, care conține obiecte și artefacte tradiționale și istorice.
- Vișeul de Sus – obiective turistice Maramureș, Vișeul de Sus
Atmosferă liniștită, oameni faini, case tradiționale și o Vale Vaser cu un colț de natură deosebit de frumos.
Acesta este un punct de plecare al locomotivei cu aburi, care te va printr-un colț de rai, unde, pe lângă peisaje, poți observa și o faună sălbatică foarte bogată. Neapărat, trebuie ca și acest sat să facă parte din itinerariu. Deci dacă te întrebai ce să faci 5 zile în Maramureș cu copiii, iată ceva ce să nu ratezi.
- Săcel – obiective turistice Maramureș, Baia Mare
Și acesta este un sat unde poți călători și experimenta puternic Maramureșul tradițional. Poți admira aici, pe lângă casele localnicilor, Biserica de lemn din Săcel, cu o arhitectură din lemn care poartă puternic amprenta locului dar și Pietrosul Rodnei, care nu se află departe și care îți va oferi vederi asupra peisajului, absolut spectaculoase.
2. Top obiective turistice gratuite Maramureș – Biserici și Mănăstiri
Bisericile datează din secolele 17 și 18 și sunt construite din lemn și se remarcă prin acoperișurile abrupte și turele înalte, fiind considerate monumente de artă religioasă unice în lume.
Mulți turiști călătoresc în Maramureș special pentru acestea, pentru a le descoperi. În 1999, opt dintre ele au întrat în patrimoniul UNESCO.
Printre obiective turistice Maramureș, voi aminti de Bisericile din Leud, Budești și Desești, care sunt unele din cele mai frumoase din regiune, cu sculpturi complicate și fresce foarte frumoase, apoi voi aminti de Biserica din Surdești care este cea mai înaltă din lume și care are totodată o arhitectura unică, după care trebuie să trecem în listă și Biserica Rogoz, care are o formă octogonală unică, Biserica din Plopiș, care este una micuță, dar impresionează la fel de mult ca celelalte prin arhitectură, sculpturi și fresce și nu în ultimul rand, bijuteria ascunsă, Biserica din Poienile Izei.
Mănăstirile au și ele deopotrivă, arhitectura unică specifică zonei. Acestea vorbesc turiștilor despre istoria și cultura locului. Dacă vii în Maramureș, nu trebuie să ratezi aceste atracții. Iată trei mănăstiri pe care trebuie să le vizitezi.
Mănăstirea Rohia – Obiective turistice Maramureș. Aceasta se află într-un cadru natural de vis, așadar dacă ești amator de peisaje spectaculoase și de o ieșire în natură, nu ezita să vii aici. Spațiului natural, se adaugă o bogată moștenire culturală și religioasă a mănăstirii, ceea ce face din Rohia, una din principalele mănăstiri ale Maramureșului.
Mănăstirea Săpânța-Peri – Obiective turistice Maramureș. Situată în satul Săpânța, este un loc liniștit, de reculegere care a luat ființă relativ recent, în anul 2005, dar care continuă o tradiție veche, a unei așezări monahale, prezentă aici cu mult timp în urmă și ale cărei ruine se mai pot observa și astăzi.
Mănăstirea Bârsana – Obiective turistice Maramureș. Este de asemenea un loc liniștit, cunoscut pentru arhitectura deosebită, sculpturile complicate și care a fost trecută în patrimoniul UNESCO.
3. Top obiective turistice Maramureș – Cimitirul vesel de la Săpânța
Creatorul acestui cimitir este cioplitorul Stan Ioan Pătraș, care se crede că pentru crearea acestui cimitir, care azi este un principal obiectiv turistic din Maramureș, s-ar fi inspirat de la daci. Aici, fiecare cruce are câte un mesaj amuzant, iar motivele cu care sunt împodobite crucile, nu sunt nicidecum triste, culorile cu care sunt pictate fiind culori vii. De ce asemănarea cu dacii? Ei bine, pentru că, aceștia socoteau moartea ca fiind un eveniment vesel, ceea ce transmite și acest sculptor prin crucile sale.
Cimitirul are aproximativ 800 de cruci, fiind un adevărat muzeu în aer liber, încadrându-se cu brio pe lista cu ce sa nu ratezi în Maramureș.
4. Top obiective turistice Maramureș – Valea Vaserului – Mocănița, turism cinegetic și drumeții
Această vale se află în Vișeul de Sus, despre care am vorbit mai devreme și este o pădure enormă, nelocuită, care poate fi explorată de turiști, prin intermediul trenului cu aburi, Mocănița sau prin drumeții. Lungimea traseului este de 50 km, de-a lungul cărora vei admira cele mai variate forme naturale, de la masive stâncoase, la maluri abrupte sau păduri seculare.
Valea începe să fie din ce în ce mai căutată pentru turismul cinegetic, astfel, aici se pot vâna cerbi, mistreți, urși sau cocoși de munte, fiecare cu aprobările de rigoare și în anumite perioade de timp.
Alte activități pe care le poți face aici, sunt drumețiile, care pot fi și de mai multe zile. Sunt mai multe trasee pe care poți merge cu un ghid, care cunoaște zona și vei bifa puncte precum Vârful Greben, Culmea Obricioarei, fostele băi de la Novicior, Plaiul Popii sau Valea Botizu.
Închei seria de activități pe care le poți desfășura aici, cu celebra Mocănița, un tren cu aburi care traversează valea, pe un traseu lung de 50 km. Dacă vorbim de perețuri obiective turistice Maramureș – Mocănița, acestea sunt standard 97 lei adult, 89 lei student sau pensionar și 67 lei pentru școlari (6-16 ani), însă se poate servi și masa pe tren, iar prețul este de 149 lei adult, 144 lei pentru cea de-a doua categorie și 117 lei pentru cea de-a treia.
5. Top obiective turistice Maramureș și împrejurimi – Ocna Șugatag – stațiunea balneoclimaterică
Ce să nu ratezi în Maramureș și împrejurimi? Ei bine, această stațiune balneoclimaterică foarte populară, s-ar încadra cu brio pe listă, fiind vizitată anual de mii de turiști. Un avantaj al acestui obiectiv turistic, este acela că este foarte aproape de alte obiective turistice din Maramureș.
Pe lângă băile renumite pentru faptul că oferă tratament pentru o serie de afecțiuni, găsești aici și Băile noi, care sunt bazine exterioare cu apă dulce și sărată încălzită, cu terasă exterioară, loc pentru grătar, restaurant, bar și un lac populat cu pește.
6. Top obiective turistice Maramureș și împrejurimi – Zone naturale
Bogăția naturală a Maramureșului, este cunoscută, peisajele sale naturale rivalizând cu cele din țări mai căutate de turiști, precum Austria(vezi obiective turistice de neratat în Viena) și atrăgând foarte mulți vizitatori anual. Dacă ești iubitor de natură și de activități în aer liber, atunci trebuie să te alături tuturor acelora care aleg să petreacă câteva zile în Maramureș. Iată câteva locuri pe care să nu le ratezi.
Parcul Național Munții Rodnei. Aici ai posibilitatea de a face drumeții sau camping, iar frumusețea peisajului, cu vârfurile sale falnice și cu văile adânci, cu întinsele păduri, este răpitoare.
Vârful Pietrosul Rodnei. Un alt loc de trecut neapărat în itinerariu, un paradis pentru iubitorii drumeții și pentru alpiniști. De asemenea, peisajele sunt ametitor de frumoase.
Peștera și Izbucul Izvorul Albastru al Izei. Aici vei găsi o altă zonă specială, în care Pârâul Măgurii intră în subteranul Vârfului Măgurii, străpungând stâncile și formând mici cascade. Izvorul are nuanțe verzui albăstrui, iar cei care vizitează acest obiectiv turistic al Maramureșului, simt nevoia să revină pentru a gusta din nou din liniștea locului și a se minuna de frumusețea naturii.
7. Top obiective turistice Maramureș – Zborul cu parapanta
Asta dovedește faptul că această zonă reprezintă o atracție pentru toate tipurile de turiști, atât pentru cei atrași de tradiții, dornici să facă o incursiune culturală și istorică în Maramureș, dar și pentru aceia care vor să se și distreze sau să simtă adrenalină.
Așadar, ai ocazia să survolezi minunatele peisaje cu parapanta, împreună cu un instructor, cu care vei zbura în tandem. El va pilota parapanta, iar tu te vei bucura de senzație și de fotografii.
Sunt trei variante în care poți trăi această activitate: 15-20 de minute, 30-40 de minute și 50-60 de minute. În prima variantă ai inclus transportul cu mașina pana la locul de decolare, 25-30 de fotografii și o filmare cu GoPro în timpul zborului, de 1-2 minute. Pentru celelalte variante, facilitățile cresc și bineînțeles, odată cu ele și prețul.
8. Top obiective turistice de vizitat în Maramureș – Pârtiile SuperSki Cavnic
Acestea sunt unele din cele mai cunoscute și bine dotate pârtii din Maramureș. Au o lungime de 6 km și sunt împărțite pe trei trasee diferite: începători (1.9 km), dificultate medie (2.3 km) și avansați (2.1 km).
Gradul de înclinare al pârtiilor variază de la 14%, pana la 33%, adică ideal pentru oricine, indiferent de gradul de pricepere. Mai mult, pe o lungime totală a două treimi din lungimea ei, pârtia este luminată cu nocturnă, ceea ce oferă un confort sporit.
Cât despre prețuri obiective turistice Maramureș – Pârtia de Ski Cavnic, pentru adulți, acestea variază de la 40 de lei pentru o ora, până la 120 lei pentru 6 ore, iar pentru copii, de la 30 lei pentru o ora, până la 90 de lei pentru 6 ore.
9. Top obiective turistice Maramureș – Muzee
Maramureșul este o zonă plină de istorie, iar muzeele îți oferă ocazia să afli aspecte interesante și importante despre trecutul acestei regiuni. Muzeele de aici sunt bine îngrijite, deci experiența va merita toți banii.
- Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței – Obiective turistice Maramureș
Acesta este un omagiu adus tuturor celor care au luptat împotriva comunismului și care au suferit din cauza acestuia. Se găsesc exponate care evocă memoria celor care au fost închiși și care vorbesc despre această perioadă întunecată a istoriei noastre. Pe mine m-a impresionat, cu siguranță îți va plăcea.
- Muzeul Satului Sighet – Obiective turistice Maramureș
Aici vei găsi o oglindă a unei lumi de altă dată, casele de aici fiind datate din secolele 16, 17, 18 și 19. Gospodăriile sunt grupate după anumite criterii, având la bază arhitectura și evoluția ei.
Muzeul dă impresia generală a unui sat, dar care pe măsură ce îl vizitezi, evoluează de la “răsfirat” și “împrăștiat”, la “adunat”. Ulițe drepte și întortocheate, fac legătura satului, iar toate drumurile converg natural către ceea ce a fost dintotdeauna centrul satului, biserica.
- Muzeul de Etnografie și Artă Populară – Obiective turistice Maramureș
Un alt muzeu care evocă originile și trecutul maramureșenilor. Așadar, interior țărănesc, obiecte de uz casnic, port popular, obiceiuri, viața cotidiană, toate sunt redate în acest muzeu elegant, prin exponate de o deosebită valoare pentru această regiune dar și pentru întreaga țară.
- Casa Memorială Elie Wiesel – Obiective turistice Maramureș
Acesta este un muzeu dedicat vieții și activității autorului laureat al Premiului Nobel. Viața și realizările sale sunt puse în lumină prin fotografi, exponate și chiar prin obiecte personale, așa că nu ezita să vizitezi acest muzeu.
Cele mai bune preparate tradiționale Maramureșene
Bucătăria Maramureșeană este un alt punct forte al acestei zone, deși nu se diferențiază în varietate la fel de mult ca portul sau tradițiile. Totuși, fiecare preparat are o amprentă personală, dată de gospodine, iar ciorbele cunosc aici cea mai mare varietate. Rețele s-au dezvoltat din mostenirile de secole, dar și cu influențe vădite, ucrainene și săsești. În linii mari, la aperitiv (deși în această zonă nu există acest concept, m-am exprimat totuși așa) întâlnești în principal preparate din carne de porc, jumări, slănină afumată, cârnăciori, caltaboș, tobă sau piftie. Nu lipsesc nici brânzeturile de la stână sau zacusca. Iar ca totul să “intre” mai bine, ai la dispoziție și un păhărel de horincă.
Pentru că e greu să detaliem toate preparatele gătite, am ales patru dintre ele, doar pentru a-ți deschide apetitul.
Voi începe cu Balmoșul, care se gătește la ceaun, prin topirea untului, la care se adaugă smântână, sare și treptat mălai. Se amestecă continuu și se lasă la foc până când untul iese la suprafață. Se servește cald, cu lapte acru. Apoi mă voi opri asupra supei cu porumb și cașcaval. Aceasta conține pe lângă cele două ingrediente, a căror alăturare este surprinzătoare, ceapă verde și ceapă uscată, cartofi, usturoi, chimen, pătrunjel, smântână și unt. Combinația este una foarte gustoasă.
Citește și Top 12 Obiective Turistice Budapesta Pentru Un City-Break Reușit, pentru a descoperi o altă bucătărie specială.
Atunci când simți nevoia să iei o gustare, te poți gândi la colțunași cu legume. Acest preparat, gustos și destul de consistent, presupune un aluat din făină, ulei și oțet, umplut cu cartofi, morcovi și țelină.
Ca să închei lista cum trebuie, am ales și un desert: gomboți, sau găluște cu prune. Acest preparat, îndrăgit în toată zona Maramureșului, presupune un aluat format din făină, ouă și cartofi, din care se formează niște bile, care se umplu cu prune proaspete sau din compot, care apoi se fierb, după care se dau printr-un amestec de zahăr, scorțișoară și pesmet și se servesc reci sau calde.
Toate aceste preparate și multe altele, pot fi găsite la toate pensiunile și cabanele, care doresc să introducă turistul în spiritul Maramureșului, oferindu-i gustul său autentic.
Leave a Comment