Creta, o lume de poveste, o lume de vis, o lume a zeilor și a miturilor, dar și a relaxării. Venind aici, vei descoperi un stil de viață puțin diferit față de ceea ce întâlnești în Grecia continentală. Peisajele unice, văile fertile, plajele și obiectivele turistice impresionante, cultura, tradiția și istoria, formează împreună farmecul propriu al acestei insule. Situată la confluența a trei continente, leagănul zeilor, inclusiv al lui Zeus însuși, Creta este cea mai mare dintre insulele care formează șiragul de perle ale Greciei.
Istoria și cultura sa sunt atât de încărcate, pentru că, după cum am zis, în acest punct se întâlnesc Asia, Europa și Africa, iar clima blândă, a permis civilizațiilor să se dezvolte aici de-a lungul veacurilor. Se cunosc fragmente de istorie încă din anul 6000 î.Hr., iar toate nestematele vestigii istorice sunt cuprinse în modernele și atrăgătoarele muzee ale Cretei.
Un alt punct de atracție al acestui loc unic în lume, este gastronomia locală. Dacă toate zonele și insulele Greciei, și-au pus amprenta proprie pe bucătăria elenă, nu putea tocmai Creta să facă rabat. În continuare, vom intra în detalii și vom vorbi despre fiecare aspect amintit, descoperind frumoasa și unica lume a Cretei.
Îți voi prezenta totodată toate detaliile pentru o vacanță reușită, iar de pe listă nu vor lipsi cazările, vremea sau mâncarea. Haide să pornim!
Cum se poate ajunge în Creta?
Cele două alternative, sunt cu avionul sau pe mare. Să le luăm pe rând.
Călătoria cu avionul. Creta are patru aeroporturi, pe semne că numărul turistilor care vin aici nu este chiar mic (4 milioane anual‼). Trei dintre acestea se află în orașe iar al patrulea, în afara zonei urbane. Primul aeroport este Heraklion, fiind și principalul aeroport al insulei (și al doilea cel mai aglomerat al țării, după cel din Atena), apoi este Chania, care este aeroport internațional, Sitia, destinat doar pentru curse de conexiune locală, sau pentru chartere private și Kastelli, aflat la 39 km de Heraklion și care servește pentru curse militare dar și civile, fiind o alternativă a celui din Heraklion.
Călătoria pe mare. A doua alternativă, presupune să zbori până în Atena, iar de aici, din portul Pireu, iei feribotul către Heraklion, Chania sau Rethymno. În mod normal, programul este cam de două curse pe zi către Heraklion si câte una către celelalte două puncte de sosire. În timpul verii însă, numărul curselor crește. Un inconvenient de care trebuie ținut cont, însă, este acela că uneori, din cauza vremii, unele curse se anulează sau se întârzie, ceea ce ar putea însemna, pierderea a una-două zile din concediu.
Durata unei astfel de curse, între Atena și Creta, este de 5-8 ore, depinzând de starea și vechimea vasului cu care se face transportul.
Cum te deplasezi în Creta pentru a-ți respecta itinerariul?
În primul rând, trebuie specificat că infrastructura din Creta este bine dezvoltată, în marea lor majoritate drumurile fiind bune, chiar și cele care se ramifică către localitățile rurale. Această realitate, însă, este valabilă cu precădere în zona litorală, adică în zona turistică, dar pe măsură ce se intră în interiorul insulei, în zona muntoasă, drumurile în anumite locuri, pot fi înguste, abrupte sau mai puțin întreținute. Așadar, dacă te gândești să închiriezi o mașină, va trebui să știi dinainte pe unde te vor purta pașii, pentru a te orienta către modelul potrivit. Cum te deplasezi în Creta? Păi, în primul rând, trebuie spus că aici serviciul feroviar nu este dezvoltat, așa că rămân trei alternative și anume transportul public, închirierea unei mașini sau taxiul.
Închirierea unei mașini. Aceasta este cea mai lejeră modalitate de a vizita obiectivele turistice ale insulei și de a merge la diverse plaje. Pentru aceasta, companiile care închiriază mașini, sunt peste tot, în satele tradiționale, în orașele mari și în aeroporturi. Prețurile variază între 30 si 80 de euro. Cu toate acestea, pentru a prinde un loc bun, îți recomand să iei din timp de pe Discover Cars. Prețurile sunt de obicei mai mici și ai siguranța unei firme de încredere. Te vor ajuta în cazul în care întâmpini diverse probleme. Noi luăm de fiecare dată prin ei.
Transportul public. Compania națională KTEL operează și aici la fel ca și în Grecia continentală și în alte insule. Prețurile sunt regelementate de guvern, iar detaliile de genul acesta, împreună cu cele legate de orar, le vei găsi pe site-ul lor. Un detaliu estențial este acela că există două linii de transport, albastră și verde, prima fiind destinată transportului urban, iar cea de-a doua, transportului extraurban. Această metodă de transport este cea mai răspândită în rândul turiștilor și pentru că o cursă mai lungă este mult mai profitabilă cu autobuzul, decât cu taxiul. Autobuzele companiei KTEL, sunt colorate în crem și turcoaz, iar detaliul acesta este esențial, pentru că te va ajuta să le deosebești de cele private, care sunt și ele o mulțime. Parcul auto este înnoit și beneficiază de autobuze cu aer condiționat și afișaj electronic interior/exterior.
Serviciul de taximetrie. Acesta nu înseamnă doar taxi propriu-zis, deoarece sunt companii care îți oferă transport și în afara localităților, punându-ți la dispoziție autoturisme mici și chiar microbuze, pentru excursii de o zi. Însă, în Grecia, tarifele taxiurilor clasice, nu sunt la fel de mari ca în europa vestică, deci rentează să te orientezi și către acest gen de transport. De asemenea, trebuie să știi că în Grecia nu exista Uber sau Bolt.
Cele mai frumoase plaje Creta. Ce să nu ratezi și ce să faci 7 zile în această insulă minunată?
1. Plaja Balos – Top plaje Creta
Este o plajă mai îndepărtată, fără prea multe facilități, barurile mobile fiind singura șansă să-ți cumperi ceva rece. Șezlongurile sunt și ele limitate, dar frumusețea plajei compesează cu vârf și îndesat. Posibilitatea plimbării cu barca până la insula Gramvousa și de a face snorkeling în jurul recifelor de corali, vor fi experiențe de ținut minte.
2. Plaja Elafonisi- Top plaje Creta
Această plajă este una din cele mai frumoase și spectaculoase din Creta. Este considerată așa și pentru faptul că nisipul său, de multe ori, capătă o culoare roz. Această plajă este potrivită și pentru familiile cu copii, deoarece intratea în apă este lină. Plaja aceasta este una mai sălbatică, fiind chiar zonă protejată, pentru că o anumită specie de testoase își depun ouăle aici. Din acest motiv, o anumită arie este chiar restricționată. Drumul până aici este destul de îngust, dar deosebit de frumos.
3. Plaja Falssarna – Top plaje Creta
Aceasta este o plajă de care te vei îndrăgosti, pur și simplu. Apa este blândă și caldă, intrarea în apă este lină, adâncimea nu este foarte mare, iar plaja este destul de lungă, pentru plimbări. Era să uit, acestea este totodată, locul în care vei surprinde cele mai frumoase apusuri de soare din Creta.
4. Plaja Kedrodaos – Top plaje Creta
Această plajă este oază de relaxare în mijlocul naturii. Peisajul format din pini și cedri, formează împreună cu plaja, un loc liniștit, potrivit tuturor celor care caută un refugiu, departe de locurile aglomerate. Este un loc extraordinar pentru snorkeling datorită malurilor stâncoase, iar apele ascund diverse tipuri de pești și alte creaturi marine. Pe plajă nu există facilități, deci nu vei găsi nici un fel de restaurant sau bar. Parcarea este gratuită și se află undeva deasupra plajei. Nu vei găsi nici umbrele sau șezlonguri, așadar va trabui să ai la tine un prosop.
5. Plaja Triopetra – Top plaje Creta
Aceasta este o destinație puțin mai populară printre turiști, dar și aceasta este o plajă sălbatică, cu o frumusețe răpitoare. Nisipul este fin iar apa de un albastru foarte frumos. Este căutată de acei turiști care preferă să se liniștească și relaxeze departe de agitație. Există și zone amenajate cu șezlonguri și vei găsi pe plajă și taverne unde să poți mânca sau bea ceva. Intrarea în apă nu este tocmai lină, deci nu este un loc potrivit pentru familiile cu copii.
6. Plaja Vai – Top plaje Creta
Această plajă este o adevărată bijuterie, căutată de turiști din întreaga lume. Ceea ce o face atât de specială, este pădurea de palmieri existantă lângă plajă, dar și apele superbe, turcoaz. Turiștii pot face mici plimbări prin pădure și există și un loc, deasupra plajei, care îți oferă o superbă perspectivă a întregului colț de rai. Vei găsi aici numeroase facilități, cum ar fi toalete, dușuri și taverne. Intrarea în apă este și aici destul de bruscă, ceea ce nu o face potrivită pentru copii.(vezi și articolele cu plaje Lefkada, plaje Zakynthos, obiective turistice Santorini)
Top obiective turistice în Creta. Ce să nu ratezi și ce să cuprinzi în itinerariul tău?
1. Top obiective turistice gratuite Creta – Vechiul Port Venetian
Vechimea acestui loc este foarte mare, datând din anul 1356. Odinioară era nici mai mult nici mai puțin decât cel mai important centru comercial din Marea Mediterană. Datorită mixului cultural, format din toate popoarele care au trecut pe aici, dar și frumusetii locului, Vechiul port venețian, aflat în Chania, este una din principalele atracții turistice din Creta. Astăzi a fost reconsolidat, elemente importante ale portului fiind refăcute. Deci, chiar dacă vii aici pentru plaje, nu trebuie să ratezi acest loc. Barurile și tavernele, evident, au invadat acest loc, deci vei avea șansa să petreci momente foarte frumoase în acest port care reprezintă o poartă către Creta, de aproape un mileniu.
2. Top obiective turistice gratuite Creta – Fortăreața Koules
Acum ne îndreptăm către Heraklion și îți prezint un alt obiectiv turistic pe care nu ai voie să îl ratezi, Fortăreața Koules. Este cunoscută și ea drept Castelul Venețian și datează din aproximativ aceeași perioadă ca și Portul Venețian, secolul XIII. Este denumită așa, pentru că în acea perioadă, insula fusese cucerită de venețieni, sub a căror administrație s-a construit și acest edificiu, precum și precedentul. Acesta a servit inițial ca depozit pentru obiecte militare, dar și produse alimentare. De asemenea, solidele ziduri ale fortăreței, au adăpostit și o închisoare în cursul vremii. Din păcate, un cutremur a dărâmat aproape din temelii construcția, dar aceasta a fost refăcută de genovezi. Astăzi, dă dovadă de o soliditate foarte ridicată, dar este și un martor al tuturor schimbărilor petrecute aici în cursul istoriei.
Pentru a descoperi și mai multe monumente la fel de vechi, care te vor uimi, citește și City Break în Roma: Top 8 Obiective Turistice + Ghid Complet De Călătorie.
3. Top obiective turistice Creta – Palatul Knossos
Mergem și mai adânc în istorie și anume, în epoca bronzului din Europa. Cu asta cred că te-am convins deja, că această insulă este mai mult decât un superb rai al relaxării, fiind și o „carte” deschisă către trecut, prin toate edificiile si muzeele sale, vorbind despre civilizații apuse și evenimente petrecute cu mult timp în urmă. Acest palat datează din anul 2000 î.H., din timpul civilizației minoice. Cumpărând un bilet de intrare, poți vizita acest sit arheologic în ritmul tău, descoperindu-i fascinantele secrete. Sala tronului celebrului Minos, legendarul rege, care este aproape intactă, camerele de locuit, dar și picturi murale, restaurate și conservate, te așteaptă să te introducă într-o lume absolut fascinantă.
4. Top obiective turistice Creta – CRETAquarium
Viața Mediteranei în toată splendoarea ei, se descopară aici, deci CRETAquarium este un obiectiv turistic pe care nu ai voie să îl ratezi, pentru că nu ai șansa mereu să vezi așa ceva. Peisaje subacvatice bogate și unice, cu rechini, meduze, țestoase de mare și multe altele (peste 2000 de vietăți marine, din Marea Mediterană) așteaptă să fie explorate. Acest uriaș acvariu, are 100 de puncte de observare și 60 de habitate cu peste 250 de specii de viețuitoare marine. După ce te vei sătura de admirat toate acestea, poți intra sa faci o baie relaxantă în mare, pentru că, CRETAquarium se află, exact așa cum trebuie, pe plajă. Un alt obiectiv turistic similar, se găsește în Valencia sau Genova, Italia.
5. Top obiective turistice Creta – Muzeul Arheologic din Heraklion
Chiar dacă nu ești un mare pasionat de istorie, nu trebuie să ratezi acest muzeu. Acesta te va purta într-o călatorie în trecutul îndepărtat și pentru că exponatele sunt destul de multe, iar informația este vastă, vizitarea se face cu ajutorul unui ghid, care structurându-o, se va asigura că într-o oră și jumătate, ai rămas cu câte ceva din fiecare din cele 27 de galerii ale muzeului.
6. Top obiective turistice Creta – Aqua Park Limnoupolis
Deschis încă din 1997 și cu o suprafață de 54.000 mp, acesta rămâne una din atracțiile principale ale Cretei. Te așteaptă pool baruri și zone de spa, străjuite de palmieri, într-o atmosferă foarte exotică. Se pot relaxa aici atât cei mici, cât și adulții dornici de adrenalină și aventuri acvatice. Peisajul, cum era de așteptat, este compus din tobogane uriașe, leagăne dar și sezlonguri pentru odihnă și relaxare.
7. Top obiective turistice gratuite Creta – „Orașul vechi”
Există în Creta, mai multe orașe mari, fiecare având istoria sa, care azi se reflectă cel mai mult în zidurile și ruinele vechilor construcții. Așadar, în timp ce te plimbi relaxat pe aleile din centru vechi, poți sorbi din priviri arhitectura, zidurile, străduțele și toate particularitățile vechilor cetăți. În Heraklion, unul din cele mai fortificate orașe din bazinul Mării Mediterane, vei putea observa vechile ziduri venețiene sau fântânile turcești, în Chaina, Orașul vechi îți va dezvălui de asemenea, un mix de elemente turcești și venețiene, o catedrală ortodoxă veche, din sec XIV și străduțe înguste, care aproape că formează un labirint. În Rethymno, dincolo de Megali Porta, se află un loc cu totul special, Orașul vechi din Rethymno, care păstrează de asemenea, foarte multe detalii ale arhitecturii venețiene, iar straduțele înguste, completează peisajul fermecător. În cuvinte este greu de surprins farmecul aceator locuri, deci te îndemn să iei la pas aleile pietruite și să te bucuri de peisajul urban. Toate orașele de care am amintit dar și celelalte, sunt înțesate în aceste zone de magazine cu obiecte tradiționale și nu numai, de taverne și baruri. Un apus de soare într-un astfel de loc, la o terasă, în fața unei cine sau a unei băuturi bune, este neprețuit.
8. Top obiective turistice Creta – Alege una din numeroasele croaziere
Te poți bucura de frumusețea Cretei, de plajele sale izolate, de nisipuri aurii si ape turcoaz, de peșteri incredibile și multe altele, prin intermediul unei croaziere. Un exemplu, ar presupune plecarea din portul Kissamos si navigarea către Laguna Balos și insula Gramvousa. Dacă vei alege această variantă, vei avea ocazia să admiri tot felul de formațiuni stâncoase spectaculoase, care răsar din apă, plaje izolate și o peșteră impresionantă. Insula Gramvousa te va suprinde cu frumosul cadru natural dar și cu obiectivele turistice, printre care celebrul castel de aici. După o baie în mare, te vei urca pe barcă, din nou, și vei porni către Balos. Nimic nu te poate pregăti pentru ce vei găsi aici. Cadrul natural al plajei, apele cristaline, nisipul, totul crează un tablou care nu poate fi descris în cuvinte. Toată croazierea durează între 5 și 7 ore, timp în care te vei relaxa și bucura de ceea ce poate oferi Creta.
Când să vizitezi insula Creta?
Creta este o insulă cu toate formele de relief, de la mare, până la dealuri și munți impunători. Astfel, deși este o insulă cu foarte mult soare, aproximativ 300 de zile pe an, totuși temperaturile variază. Hai, deci, să vedem care este cea mai potrivită perioadă în care să-ți petreci timpul aici. Din ianuarie până în aprilie, suntem în extrasezon, iar temperaturile nu depășesc 18 grade, iar în primele două luni chiar mai puțin și deși pot fi și zile cu soare, pot fi la fel de bine și zile ploioase. În ianuarie si februarie, tavernele sunt închise. În perioada mai-iunie și septembrie octombrie, este poate, cel mai potrivit moment să-ți plănuiești vizita aici, deoarece temperaturile cresc, până la 24-28 de grade, iar apa este numai bună pentru baie. De asemenea, în această perioadă, turiștii nu sunt foarte mulți, deci nu vei găsi nici prea multă aglomerație. În iulie și august, temperaturile se află la cote maxime iar numărul de turiști este cel mai mare. Deci cozile, aglomerația, dar și prețurile se află la cotele maxime. Noiembrie și decembrie, s-ar putea să te surprindă cu clima lor, pentru că vremea este încă calduță și deși apar precipitațiile, totuși nu sunt așa de dese.
Unde te cazezi în Creta?
În primul rând trebuie spus că oferta de cazare este foarte mare, iar acest mic capitol nu poate nici pe departe să o înglobeze, deci ceea ce voi prezenta aici, sunt câteva ponturi si exemple de cazări pentru ca vacanța ta să fie una reușită. Dacă vrei să simți cu adevărat ce înseamnă Creta, în sens tradițional, atunci trebuie să te cazezi în Lasithi, o zonă aproape neatinsă de turism unde satele sunt tradiționale, iar peisajele muntoase incredibile. Tot aici se găsește singura pădure de palmieri din Europa iar plajele sunt uimitoare. Deci găsești și în Europa astfel de peisaje, nu doar în zone ale lumii, mai îndepărtate, cum ar fi, de exemplu, Thailanda sau Maldive(Vezi experiența noastră cu vacanța din Maldive).
Dacă vrei să stai într-un loc care mustește de viață, atunci alegerea firească este Heraklion, cel mai mare oraș din insulă și al treilea al Greciei. Aici vei găsi artiști și artizani locali, taverne, baruri si o mulțime de turiști. Locul acesta îți va oferi de toate, de la viața de noapte foarte activă, până la edificii istorice foarte vechi și impresionante sau muzee care adăpostesc artefacte unice. Poți face o groază de activități aici.
Alte două orașe mari sunt Rethymno și Chania, dar dacă vrei ceva mai puțin aglomerat, îți recomand prima variantă. În continuare, îți voi prezenta trei variante de cazare și anume, unul din cele mai apreciate hoteluri de pe insulă, unul de buget și unul foarte ok pentru familiile cu copii unde poți face multe activități destinate celor mici.
- Mirabile Luxury Suites – Cazare Creta
Acesta se află în Chania și are în apropiere atracții turistice precum piața centrală, Muzeul de Arte și altele. Decorate individual, în stil minimalist, fiecare cameră are baie proprie, balcon, minibar, Tv cu ecran plat și aer condiționat. Stația de autobuz se află la 200 m, iar aeroportul la 11 km. Părerile clienților față de această unitate de cazare sunt la superlativ din toate punctele de vedere, de la facilități, până la locație, curățenie și personal.
- Villa Orestis – Cazare Creta
Pentru aceasta, va trebui să mergem până în Stoupa. Locația ei este excelentă, aflându-se la doar 6 minute de plajă. Camerele sunt dotate cu baie proprie, terasă, Tv cu ecram plat, aer condiționat, frigider și cafetieră. Atracțiile turistice din zonă, se rezumă la alte plaje, care nici acelea nu se află foarte departe. Cel mai apropiat aeroport este la 52 km, în Kalamata. Această unitate are un feedback bun de la clienți, nu cu note maxime, dar totuși cu calificative destul de bune, din toate punctele de vedere.
- Delina Mountain Resort – Cazare Creta
Acest resort se întinde pe o suprafață destul de mare și oferă atât facilitățile unui hotel de lux, dar și aerul tradițional cretan. Camerele sunt decorate astfel încât să aducă senzația de relaxare și calm, astfel încât momentele petrecute aici să fie de neuitat. Profitând de locația extraordinară a hotelului, în cadrul natural, poți explora împrejurimile împreună cu familia, bucurându-te de momente plăcute împreună.
Ce mâncăm în Creta?
Fără a mă lungi prea mult, îți voi prezenta câteva preparate tradiționale din Creta, care, indiferent de preferințele culinare, îți vor lăsa gura apă.
Dakos, salata-aperitiv Cretană. Roșii, pesmet și ulei de măsline extravirgin cretane, sunt ingredientele acestei salate, care alături de o branză de capră sau oaie, oregano presărat și măsline verzi, formează acest aperitiv vestit și căutat. Dakos vei găsi peste tot în Creta, dar cel mai gustos este vara, când este sezonul roșiilor, iar ca recomandare, îți propun, din Chania, Restaurantul Thalos, o proprietate de familie, care respectă rețetele cretane moștenite.
Kalitsounia. Acesta este unul din preparatele autentice cretane și totodată, un fel de mâncare care nu trebuie ratat. Aceasta este o plăcintă umplută cu spanac, fenicul și ceapă sau brânză mizithra. Forma lor este fie pătrată, fie semilună și le găsești peste tot, chiar și în casele localnicilor.
Kohli Bourbouristi, sau melcii cretani. Acest fel de mâncare este propriu Cretei, nemaifiind întâlnit în altă parte în Grecia. De ce sunt atât se populari aici și mai ales, de ce rețetele datează de secole multe? Ei bine, pentru că a fost dintotdeauna, o modalitate la îndemână și ieftină, de a-ți hrăni familia. Există peste 40 de moduri de a-i găti.
Fructe de mare. Găsești aici, la orice oră, sepie, calamar, caracatiță, fie așezate împreună pe platouri, fie în preparate speciale. Spre exemplu, caută sepia cu fenicul și ulei de măsline, este un preparat care cu siguranță te va încânta. Dacă vrei și o recomandare, atunci te îndrept către Thalassino Ageri. Aici vei mânca fructele de mare gătite în cel mai tradițional mod. Ei deschid abia la ora 19, deoarece cadrul este unul foarte romantic, iar amurgul zilei este cel mai potrivit moment în care să servești o cină de neuitat.
Bineînțeles, preparatele tradiționale cretane sunt mult mai multe, însă nu mi-am propus să le trec pe toate în revistă, ci doar să îți deschid apetitul. În continuare îți doresc poftă bună în Creta și concediu plăcut.
Întrebări frecvente despre Creta:
Care sunt principalele obiective turistice din Creta?
Creta este una dintre cele mai mari și mai diverse insule grecești, oferind o mulțime de obiective turistice:
Palatul Knossos: O veche civilizație minoică, considerată una dintre cele mai importante situri arheologice din Grecia.
Cheile Samaria: Cel mai lung canion din Europa, perfect pentru drumeții și explorarea peisajelor naturale impresionante.
Plaja Elafonissi: Cunoscută pentru nisipul său roz și apa cristalină, această plajă este un paradis natural.
Orașul vechi Chania: Un oraș cu arhitectură venețiană și turcă, străduțe înguste și o atmosferă unică.
Ce activități pot face în Creta?
Pe lângă explorarea obiectivelor istorice, Creta oferă numeroase activități pentru toate tipurile de turiști:
Drumeții: Traseul din Cheile Samaria este unul dintre cele mai populare, dar și alte trasee montane sunt potrivite pentru iubitorii de natură.
Sporturi nautice: Plajele din Creta sunt ideale pentru snorkeling, scufundări și windsurfing.
Explorări gastronomice: Creta este faimoasă pentru bucătăria sa, așa că nu ratați o degustare de brânză locală, ulei de măsline și vinuri tradiționale.
Vizite la crame și ferme: Insula oferă tururi la crame și ferme, unde poți descoperi produse tradiționale cretane.
Care este cea mai bună perioadă pentru a vizita Creta?
Cele mai bune perioade pentru a vizita Creta sunt:
Primăvara (aprilie-mai): Vremea este plăcută, iar insula este mai liniștită, ideală pentru drumeții și explorarea naturii înverzite.
Toamna (septembrie-octombrie): Marea este caldă, iar temperaturile sunt confortabile, cu mai puțini turiști.
Vara (iunie-august): Este sezonul de vârf, perfect pentru plajă și sporturi nautice, dar insula poate fi aglomerată în această perioadă.
Cum pot ajunge la principalele atracții din Creta?
Creta este bine conectată printr-o rețea rutieră dezvoltată:
Închirierea unei mașini: Este cea mai bună opțiune pentru a explora întreaga insulă, de la plaje izolate până la sate montane.
Transport public: Există autobuze care fac legătura între principalele orașe și obiective turistice, dar programul poate fi limitat.
Taxiuri: O opțiune convenabilă pentru distanțe mai scurte, însă ceva mai costisitoare.
Ce opțiuni de cazare sunt disponibile în Creta?
Creta oferă o gamă variată de cazare, potrivită pentru toate tipurile de turiști:
Resorturi de lux: În stațiunile din jurul orașelor Heraklion și Chania, vei găsi hoteluri de lux cu facilități complete.
Vile private: O opțiune perfectă pentru cei care doresc intimitate și un peisaj spectaculos, multe având piscine private și grădini.
Pensiuni și hoteluri de familie: Multe opțiuni accesibile sunt disponibile în sate mai mici, unde poți experimenta ospitalitatea locală și mâncăruri tradiționale.
Leave a Comment